Greenpeace: Nükleer Anlaşma Yüce Divanlık



Türkiye ile Rusya arasında bu gün imzalanan Mersin Akkuyu'ya nükleer santral kurulması yönündeki ikili anlaşmaya Greenpeace karşı çıkıyor. Mersinlilerin ve bilim insanlarının tepkilerine rağmen imzalanan nükleer anlaşmanın anti-demokratik ve "Yüce Divan'lık" olduğunu söyleyen Greenpeace, şu açıklamayı yaptı:

"Medvedev ve Erdoğan, Mersin Akkuyu'da yapılması planlanan 4800 MW gücünde 4 reaktör için ihalesiz olarak hükümetlerarası anlaşma imzalıyor. Bu anlaşma ile hükümet hem Rekabet Kanunu'nu, EPDK yasasını ve de Avrupa Birliği direktiflerini ihlal etmiş oluyor. Anlaşmanın detayları arasında belirlenen ortalama 12.5 sentlik fiyatın Türkiye üretim ortalamasının 4 katı olması dikkat çekici. Ancak bu yüksek maliyete rağmen Türkiye, 2020 yılında daha fazla doğalgaz, kömür ve petrol alımı yapıyor olacak."

Kirli enerjiye mahkûm ediliyoruz

Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker de "Türkiye bu anlaşma ile daha kirli, daha pahalı ve daha bağımlı bir enerji sistemine doğru adım adım ilerliyor" dedi.

"Rus nükleer endüstrisi çok ciddi bir darboğazın içerisinde, tamamlanmış veya devam eden projeler ise bunun en büyük kanıtı. Küresel nükleer endüstrisinin sınırlı tedarik zinciri ve artan maliyetler de durumu daha da zorlaştırıyor" diye konuşan Diker şöyle devam etti:

"Bu proje de milyarlarca liranın yatırıldığı atıl projelere eklenecek. Daha da kötüsü bizi ithal kömür ve doğalgaz gibi pahalı ve kirli projelere mahkûm edecek."