GSR Enerji İspanyol İsofoton'un Türkiye Distribütörü Oldu



Türkiye'de rüzgar türbini üretimi konusunda faaliyet gösteren GSR Enerji, dünyanın en büyük güneş paneli üreticilerinden İspanyol İsofoton'un Türkiye distribütörü oldu. İsofoton ve GSR Enerji işbirliğinin imza töreni dolayısıyla Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantıda konuşan GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, GSR Enerji olarak yenilenebilir enerjide Türkiye'de Ar-Ge ve üretim yapmak ve dışa bağımlılığı minimize etmek amacıyla sektöre girdiklerini ve bugün de bu hedefe yönelik çok önemli bir adım attıklarını ifade etti. İsofoton ile yapılan işbirliğiyle güneş paneli üretiminde Avrupa'nın lideri olan şirketin Türkiye distribütörlüğünü üstlendiklerini belirten İnci, şu bilgileri verdi:
    
''İsofoton ile ilk önce 2 MW düzeyinde güneş paneli kurulumu ve satışı hedefliyoruz. 2011 yılı hedefimiz 5 milyon avro ciro gerçekleştirmek. İsofoton'un tecrübe birikimi, hücreyi kendilerinin üretiyor olması, Avrupalı ve alanında iddialı bir firma olması ve uzun süreli ilişki sürdürmeye açık olmaları nedeniyle her iki taraf bu birlikteliğe inandı. Bu işbirliğiyle güneş enerjisinden de elektrik üretme ve anahtar teslimi projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Her gün yüksek kapasiteli güneş enerji santralleri kurumu için teklifler alıyoruz. Türkiye'de hücre üretimi dahil üretim hedefimiz var. İleride Türkiye'de ortaklaşa üretim tesisi açmayı ve bu tesisle geniş bir bayi ağı ve paket çözümlerle herkese ulaşmak istiyoruz.
    
Panele ihtiyacı olan sektör profesyoneli firmalara da satış yapmayı hedefliyoruz. Bizim hedefimiz ilgili hücreyi de Türkiye'de üretmek. Bu işbirliği sayesinde önümüzdeki dönemde gelecek talep artışlarına dünyada kalitesini kanıtlamış Isofon ile stoktan iç piyasaya ürün tedarik edilebilecek. 1000 güneş paneli Ankara'daki fabrikamızda stokumuzda olacak ve ürünü uzun süre bekleme sıkıntısı yaşanmayacak.''
    
Soruları da yanıtlayan İnci, seçimden sonra enerji fiyatlarında artış beklediklerini, bu nedenle önümüzdeki senelerde teşvik olsa da olmasa da bu yatırımların çok mantıklı hale geleceğini söyledi. İnci, ''Türkiye'de metrekareye 1.300 kilovatlık bir güneş enerjisi gelmektedir. Hedefimiz kısa süreli yatırımlar değil, uzun süreli işbirlikleri. Başlangıçta 50-100 kilovat düzeyinde enerji üretimi olacak. Bu yönde çok talepler alıyoruz'' dedi.
    
''Türkiye'ye global bir marka olarak geldik''
    
İsofoton Genel Müdür Yardımcısı Diego Gomez de, Türkiye'de bulunmalarının çok önemli olduğunu, buraya ürün satmaya değil, global bir marka olarak geldiklerini ifade etti. Şirketin 30. yıl dönümünün haziranda kutlanacağını ve bunun da şirketi dünyada en eski enerji şirketi yaptığını vurgulayan Gomez, ''Asla tükenmeyecek bir kaynak olan güneş enerjisine yatırım yapmak istiyoruz. Sadece fabrikalara değil, kırsal ve tarım alanında da kalkınma sağlayacak bir enerji. Bu nedenle biz fakir ülkelerde de çok aktifiz. Kırsal ve tarımsal alanda projelerimiz çok. Bir panel ve pil sayesinde evlere elektrik sağlanabiliyor. Senegal, Bolivya, Çin ve Fas gibi ülkelerde enerji üretiyoruz'' dedi.
    
Gomez, yasalar çerçevesinde kendilerine verilen bölgelerde fabrikalar kurduklarını ve park alanları 32 bin metrekare olan bu fabrikalarda bin megavat elektrik üretildiğini ve böylece ülkelerin benzin veya fosil yakıta olan bağımlılığını da kesmiş olduklarını söyledi. İsofoton'un dünyanın ilk 5 şirketi arasında olduğunu ve bu alanda lens teknoloji adını verdikleri yeni bir teknoloji geliştirdiklerini belirten Gomez, bu teknoloji sayesinde kısa sürede enerji üretilebildiğini kaydetti. Gomez, Türkiye'nin önemli bir ekonomik büyüme gösterdiğine işaret ederek, ''Ekonomik büyüme öyle etkiledi ki burada yatırım yapmaya karar verdik'' dedi.
    
Türkiye'ye giriş için tercih ettikleri GSR Enerji'nin ciddi ve güvenilir bir firma olduğunu ve bu firma ile iş yapmak değil, bir ilişkiye girmek istediklerini ifade eden Gomez, ''Bu pazara girdiğimiz için çok mutluyuz. Bu ilerde güven ve ilişki ortamı yaratacak. Buraya tatil amaçlı değil, yatırım amaçlı geldik. Biz kendi deneyimimizi masaya koyacağız, GSR de kendi deneyimini koyacak ve hükümetle ilişkileri sağlayacak'' dedi. Gomez, İsofoton'un bütün dünyada yayılmış durumda olduğunu ve yakında ABD, Kanada ve Çin'de fabrika yatırımları yaptıklarını belirterek, ''Enerji piyasasının yüzde 8-10'una sahibiz. 220 milyon avroluk yıllık ciromuz var'' dedi.
    
En uzun garantili teklif
    
İsofoton Bölge Satış Müdürü Jose Luis Villoslada da, 60 ülkeye üretiminin yüzde 90'ını ihraç etiklerini, 2011 için beklenen üretim kapasitesinin 230 MW düzeyinde olduğunu söyledi. Isofoton'un Amerika Ohio'da 2012 yılında faaliyete başlayacak olan bir üretim tesisi kurduğunu, ayrıca Çin'de kurulacak olan fabrikayla da Asya'da da genişlemeyi planladıklarını anlatan Villoslada, şunları kaydetti:
    
''Isofoton Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Fransa, Almanya ve Türkiye'de yeni hedefler koyuyor. 2011 yılında, Isofoton, 220 milyon avro tahmini cirosu içinde, 230 MW olan elektrik üretim kapasitesinin yüzde 100'ünü satmayı bekliyor. Isofoton dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde kararlıdır ve Türkiye'nin bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünmektedir. Biz, piyasada, bizim modelimizi rekabetçi hale getirecek en uzun garantili teklifi sunuyoruz. Ürün üzerinde 10 yıl, enerji verimliliği kapasitesi 25 yıl. Isofoton Türkiye'de güneş enerjisinde istikrarlı bir gelişme sağlamak için yüksek kaliteli fotovoltaik modül sağlayan uzun vadeli bir strateji ile bu yeni pazara giriyor. Isofoton pazarda en iyi performansı sağlamak için PV güneş pilleri ve yüksek kalite standartları ile modülleri üretiyor. Türk Hükümeti yenilenebilir enerjiye büyük yatırım yapmak istiyor. Bizim markamız garantili ve sektörde en büyük markalardan biri. Biz bu garantiyi Türkiye'ye sağlamış oluyoruz.''
    
Törende konuşmaların ardından distribütörlük anlaşması İsofoton Genel Müdür Yardımcısı Diego Gomez, İsofoton Bölge Satış Müdürü Jose Luis Villoslada ve GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci tarafından imzalandı.