Güçbirliği’nden Bandırma’ya Santral



Güçbirliği Holding Başkanı Zorlu, Bandırma’da rüzgar enerjisi santrali inşası için yatırıma başladıklarını belirterek, iletim hatlarında sorunların aşılmasıyla beş projeye daha başlanacağını kaydetti.

Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, Enerji Bakanlığı’nın lisans vermesi sonrası Bandırma’da rüzgar enerjisi santrali kurmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Zorlu, yaptığı açıklamada, Ares ile birlikte kurdukları Türkiye’nin ilk rüzgar enerjisi santralinden sonra, Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde de yatırıma başladıklarını belirtti.

Enerji Bakanlığı’na yaptıkları izin başvurularının sonuçlandığını ve çeşitli şirketlerin sunduğu 30’a yakın projeyle birlikte kendilerinin de lisans aldığını kaydeden Zorlu, “Bandırma’da rüzgar enerjisi santrali için yatırıma başladık. Tribünlerin siparişlerini verdik. Kamulaştırma çalışmalarını sonlandırmaya çalışıyoruz. Kamulaştırma bittikten 6 ay sonra Bandırma santralimiz elektrik üretmeye başlayacak. 15 megavat gücündeki santralde yıllık 65 milyon kilovat/saat elektrik üretimi yapılacak” dedi.
Bandırma’nın rüzgar yönünden çok yüksek bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Zorlu, 17.5 milyon dolara mal olacak yatırım için ABD kaynaklı bir finansörle anlaştıklarını ifade etti.

BEŞ PROJE DAHA GÜNDEME GELECEK
Zorlu, Bandırma ile birlikte 5 projeyi daha gündemlerinde tuttuklarını söyledi. Ege ve Marmara Bölgesi’ndeki projeler için devletin iletim hattı problemini halletmesini beklediklerini kaydeden Zorlu, şöyle konuştu:
“Çeşme’de 300 megavat’a yakın bir potansiyel var. Ancak iletim hatları müsait olmadığı için hiçbir şey yapılamıyor. Biz devletin iletim hatlarını tamamlayarak bize kiralamasını bekliyoruz. Lisans alma süreci bizim için çok zorlu geçti ancak grup olarak yenilenebilir enerjiye inandık. Bundan sonra da bu alanda yatırımlarımıza devam edeceğiz.”
Üretecekleri elektiğin satışıyla ilgili devlet garantisi olmadığını vurgulayan Zorlu, ancak bu dezavantajın hazırlanan bir yasa taslağıyla giderileceğini söyledi. Taslakla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun toptan satıcılara en az yüzde 10 oranında hidroelektrik ya da rüzgar enerjisi satma şartı getireceğini ifade eden Zorlu, Dünya Bankası’nın da yenilenebilir enerji üreten firmalara bir teşvik programı hazırladığını anlattı.
Zorlu, Alaçatı’daki yıllık 18 milyon kilovat saat kapasiteli santralin de borçlarının bittiğini ve ortaklarına kar dağıtmaya başladığını sözlerine ekledi. Güçbirliği’nin Bandırma’dan sonra santral kurmayı planladığı bölgeler arasında Bodrum-Yalıkavak, Çanakkale-Lapseki ve İzmir- Karaburun’un da bulunduğu öğrenildi.