'Güçlendirme için Harekete Geçin'



Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Marmara'nın depremselliğiyle ilgili bugüne dek yapılan araştırmaları bir raporda toplayarak Başbakanlık'a ve ilgili bakanlıklara gönderdi. Raporu hazırlayan bilim insanlarından Prof. Dr. Naci Görür , deprem konusunda herkesin bir şeyler söylediğine ve kaotik bir ortamın söz konusu olduğuna dikkat çekti.

TÜBA tarafından konusunun uzmanı 4 bilim insanına hazırlatılan "Beklenen Marmara Depremi Riskler ve Önlemler" raporunda İstanbul'u bekleyen tehlikeye bir kez daha dikkat çekildi. Raporda, kenti depreme karşı güçlendirmek için acilen harekete geçilmesinin önemine de vurgu yapıldı. 45 sayfalık raporun; TÜBA Üyesi Prof. Dr. Naci Görür tarafından yazılan "Beklenen Marmara Depremi" bölümünde Marmara Denizi'nde yapılan araştırmalar sonucunda fay ile ilgili edinilen bilgilere ve risk analizine yer verildi. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Erdik ve Doç. Dr. Eser Durukal 'ın "İstanbul'da Deprem Riski" bölümünde de senaryolara yer verilirken Dr. Gündüz Fındıkçıoğlu 'nun kaleme aldığı bölümde ise konutların dayanıklı hale getirilmesi için finansal öneriler ele alındı.

Kaotik ortam

TÜBA'nın da depreme tekrar dikkat çekmek, sürekli gündemde tutmak için siyasilerin, yetkililerin anlayacağı bir dille ulaşılan bütün bilimsel verileri içeren bir rapor hazırlattığını ifade eden Görür, "TÜBA, kaotik bir alanda gerçek araştırmaların sonucunu hükümete iletme misyonunu üstlenmiş oldu" diye konuştu.