Güler Sabancı'ya Avusturya Devlet Nişanı



Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'ya en üst düzey Avusturya devlet nişanı verildi. ''Silbernes Ehrenkreuz der Republik Österreich'' adlı en üst düzey devlet nişanının Sabancı'ya, Türkiye - Avusturya ilişkilerinin gelişmesine katkılarından dolayı verildiği bildirildi. Sabancı'ya devlet nişanı, Avusturya Ekonomi, Aile ve Gençlik Bakanı Dr. Reinhold Mitterlehner tarafından törenle verildi.

Viyana kent merkezindeki Albertina Müzesinde düzenlenen ödül töreni ve ardından Sabancı onuruna verilen öğle yemeğine siyaset, diplomasi, sanat ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Ödül töreninde konuşan Sabancı, Türk ekonomisindeki gelişmelere işaret ederek, ''Türkiye bugün Maastricht kriterlerine birçok AB üyesi ülkeden daha yakındır'' dedi.

Türkiye'nin 800 milyar dolara ulaşan Gayri Safi Milli Hasılasıyla (GSMH) rekabet edebilen küresel bir ekonomiye sahip olduğunu anlatan Sabancı, Türkiye'nin genişleyen, büyüyen bir pazar olarak G-20 arasındaki yerini aldığını söyledi.

Konuşmasında, Avusturya'nın Verbund şirketiyle EnerjiSa arasındaki işbirliğine atıfta bulunan Sabancı, Verbund gibi uluslararası şirketlerin Türkiye'ye yatırım yaparak bu müthiş büyümeye katkıda bulunduklarını belirterek, Türkiye'de bu yıl yüzde 5'lik bir büyümenin gerçekleşmesinin sürpriz olmayacağını kaydetti.

Türkiye'nin, jeopolitik pozisyonu, istikrarlı ve demokratik devlet yapısıyla Avrupa'nın enerji arzı ve güvenliği için katkı sağlayan bir ülke olduğunu ifade eden Sabancı, Türkiye'nin, mali sektörde gerçekleşen radikal reformlar sayesinde 2001 yılı küresel krizini zarar görmeden atlatabilen tek Avrupa ülkesi olduğuna işaret etti.

Avusturya'dan almış olduğu devlet nişanı ile iki ülke arasında ekonomik ve kültürel alanda mevcut olan ilişkilerin geliştirilmesi için ilave bir sorumluluk yüklendiğini belirten Sabancı, Kültürünü, sanatını ve insanlarını yakından tanıdığı Avusturya'dan bu önemli ödülü almaktan onur duyduğunu söyledi.

Devlet Nişanı Neden Verildi?

Avusturya Ekonomi, Aile ve Gençlik Bakanı Dr. Reinhold Mitterlehner de ödül töreninde yaptığı konuşmada, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın kişisel özellikleri ve kariyeri hakkında konuklara detaylı bilgi sunarak, ''Güler Sabancı'nın bugüne kadar aldığı ödüllerin çok uzun bir liste oluşturduğunu'' söyledi.

Konuşmasında, Güler Sabancı'nın hem ekonomi sektörüne hem de hayır işlerine üstün katkılar yaptığını ifade eden Mitterlehner, Güler Sabancı'nın, ''Derin toplumsal bağlılığı, iş yaşamındaki üstün başarıları ve erkek egemen bir dünyada bir kadın olarak üstlendiği öncü rolü nedeniyle, Avusturya Cumhuriyeti'ne hizmetlerinden ötürü (Silbernes Ehrenkreuz der Republik Österreich) nişanını almaya layık görüldüğünü'' kaydetti.