Gülhane ve Kapalıçarşı 2010 için Yenilenecek

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul'da ilk hedefin surlar içindeki alanın iyileştirilmesi olduğunu açıkladı.

'İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Danışma Kurulu'nun ilk toplantısı dün Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Günay, "Her gün, 'Bugün İstanbul için ne yaptım, bu hafta İstanbul için ne yaptım, bu ay İstanbul için ne yaptım?' diye değerlendirmemiz gerekiyor. Envanter çıkarmalıyız. Bu çerçevede tarihsel mekândan başlayarak İstanbul'un geneline yayılması gereken bir çalışma programıyla yüz yüze gelmemiz gerekiyor" dedi.

Günay, yapılacakları da şöyle sıraladı: "Suru Sultani'yi merkeze alan alanda iyileştirme yapmayı birinci hedefimiz sayıyoruz. Suru Sultani içinde ur gibi düşündüğümüz tüm yapıları çıkaracağız. Tarihsel yapıları restore edeceğiz. 31 Ocak'ta Gülhane Parkı'nda tescilli PTT binası dışındaki binaların yıkımına başlanacak. Yıkılması gereken ne kadar yapı varsa gün gün kaldırılacak. Parkın içi temizlendikten sonra Topkapı Sarayı'nda teşhir edilemeyen Padişah arabaları ve diğer eserlerden bir bölümü burada teşhir edilecek. Kapalıçarşı'da iyileştirme yapılacak. Rami'de bir kültür merkezi oluşturma projesi var. Atatürk Kültür Merkezi de bu yıl bakıma alınacak"

Günay, İstanbul'un Dünya Kültür Mirası listesinden çıkarılma tehlikesinin anımsatılması üzerine de "Öyle bir şey olmaz. Şimdiye kadar yapılmış yanlışlar ortadan kaldırmaya çalışacağız ama bütün bu yanlışları bile İstanbul'un dünyada çok özel bir mekân olmasını önleyemedi" dedi.

Danışma Kurulu'nun yürütme kurulu üyeliklerine Nuri Çolakoğlu, Gürhan Ertür, Prof. Dr. Metin Sözen ve Prof. Dr. İskender Pala seçildi.