Güllüce: Dönüşüm için Karamsarım



Yaklaşık bir buçuk ay önce göreve gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce kentsel dönüşüm sürecinin zorluklarına dikkat çekti.  Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, kentsel dönüşümün siyasete alet edildiğini belirten Bakan Güllüce, “Türkiye’de siyah, kapkara bir siyaset var. İnsanların cebini, hırsını tahrik edip 1 daireye 3 daire alırsın diyorlar. Bunu kimse yapamaz, atıyorlar” dedi.

1 m2 peşine düşmeyin

Türk vatandaşlarının mülkiyet bağlılığının diğer milletlere göre daha fazla olduğunu belirten Güllüce, “Kimseye hakkında feragat et demiyoruz. Ama gerçekçi isteklerde bulunmak gerek. Ufak hesaplar herkesi üzer. 1 metrekarenin peşine düşmemek gerek. Bazı vatandaşlar kendi arzularını hakları zannediyor” dedi.

Kentsel dönüşümde vatandaş rızasının önemine dikkat çeken Güllüce, halkın istediği olmadan dönüşüm yapılamayacağını dile getirdi. Kentsel dönüşüm yasasındaki 3’te 2 kuralını hatırlatan Güllüce, “Çoğunluk kabul edince bazı kesimler bana mahkumsunuz diyerek talep yükseltti. O nedenle böyle bir kural geldi. Ama ona rağmen azınlıkta olup mağdur olan varsa ona da karşı çıkarız” dedi. Kentsel dönüşüm projeleri uygulanırken eksiklerin ve ihtiyaçların ortaya çıktığını söyleyen Güllüce, süreç içinde ek düzenlemeler yapacaklarını dile getirdi. Güllüce, yenilenen binalarda yöresel mimarinin geri planda kaldığını, bundan sonraki süreçte bu konuya hassasiyet göstereceklerini kaydetti.  Türkiye genelinde  kalitesiz yapı stokunun yoğunluğuna vurgu yapan Bakan Güllüce, “Türkiye’deki binaların nasıl yapıldığını, kolonlar içinde demir kalmadığını biliyorum. Eskiden kum çimento sokağa dökülür kürekle karıştırılır ve kovalarla taşınırdı. Üstelik betonların yarısı midye kabuğu olurdu. Şimdi bu yapıları dönüştürmek için elimizde bir fırsat var” dedi. Vatandaşın 1999’da yaşanan deprem felaketini çabuk unuttuğunu belirten Gülllüce, Tuzla belediye başkanlığı yaptığı dönemdeki gözlemlerini şöyle anlattı: “Deprem günü Kadir Topbaş ile birlikte Rize’deydim. Ertesi gün İstanbul’a döndük. Enkazdan çıkan her canlı için çocuk gibi sevindik. Soyu tükenen aileler, tüm çocukları ölen babalar vardı. Bu günleri unutmalayım ve one göre önlem alalım.”

Esenler’i inceledi

Bakan İdris Güllüce ilk kentsel dönüşüm ziyaretini Esenler’e gerçekleştidi. Esenler’de 6 bin 134 konut ve iş yerinin kentsel dönüşüm kapsamına alındığını söyleyen Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, bunların 859 adetinin özel sektör, kalanının ise TOKİ,  bakanlık belediye tarafından yapıldığını ifade etti.

 

Dönüşüm müdürlüğü kapanabilir

 

SON gelişmeler üzerine İstanbul’da kurulan kentsel dönüşüm müdürlüğünün kapatılacağı konusunda Bakan Güllüce, “Net bir durum yok. Kapatılacak da diyemem kapatılmayacak da. Üzerinde çalışıyoruz” dedi.