Güllüce'nin 'Cillop Gibi' Açıklaması: Anadoluluyum, Deyim Kullanırız

İdris Güllüce

Yapı Ürünleri ve Üreticileri Federasyonu (YÜF) tarafından Çırağan Sarayı'nda düzenlenen '2023’e Doğru Kentsel Dönüşüm, Ulusal Çevre Politikaları ve Sektörden Beklentiler' toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İdris Güllüce, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmada kullandığı 'cillop gibi bir imar kanunu' ifadesine açıklık getirdi. "O bir deyimdir" diyen Güllüce, "Ben Anadoluluyum ve bizler çok deyim kullanırız. Cillop gibi, çok güzel olmuş anlamındadır; pırıl pırıl, herşeysi güzel olan, problemleri az olan bir kanun anlamında" şeklinde konuştu.

"TMMOB önyargılı"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yasası'ndaki değişiklikleri de içeren düzenleme taslaklarıyla ilgili olarak da "Biz, TMMOB'un başında 'Türkiye' ibaresi olduğu için denetlenebilir olduklarını söylüyoruz" diyen Güllüce, TMMOB'u konuya önyargılı yaklaşmakla itham etti. Demokrasinin tarifinin 'denetlenebilen yönetim' anlamına geldiğine işaret eden Güllüce, devamında şunları söyledi:

"Tüm kamu kurumları, başında 'Türkiye' yazan herşey denetlenebilir ve denetlenmelidir de. Ben, denetlenmekten neden rahatsız olduklarını anlayamıyorum. Mühendis Odalarını denetleme görevi de bizim bakanlığımıza verilmiş. Bunu mesleki bir baskı unsuru olarak düşünmeleri de son derece yersiz. Yurtdışına çıkış konusu da; eğer şahsın adına gideceksen 100 kere git, her gün git, orada yaşa. Ama sen Türkiye mühendisleri adına gidiyorsun. Sen Anayasal bir kurum olduğunu iddia ediyorsun, o zaman denetlenmeyi de kabul edeceksin. Ama eğer 'mühendisleri seven derneğiz', 'mühendisleri koruma ve yaşatma derneğiyiz' diyorsan, o zaman da Dernekler Masası denetleyecek. Bunun yolu yok. Ayrıca bizim yaptığımız bir yasa da değil; 1983 yılında çıkmış".    

"Rant vergisi binalar için değil, arsa için"

Kamuoyunda 'rant vergisi' olarak bilinen düzenlemeyle ilgili bir soru üzerine de "Doğru bilinmediği için yanlış bir kanı oluşmuş olabilir" değerlendirmesini yapan Güllüce, binanın değer artışıyla ilgili bir tasarrufun söz konusu olmadığını vurguladı. Düzenlemenin, arsalarda emsal artışından kaynaklanan farkı hedeflediğini belirten Güllüce, ayrıca bunun da ancak satış sırasında söz konusu olacağını kaydetti. Yapılacak düzenlemelerin asıl üzerinde durulması gereken yönünün 'şeffaflık' yönündeki adımlar olduğunu ifade eden Güllüce, "Bir imar değişikliği yapılacağı zaman, bunun bir yerel gazetede ilan edilmesi şartı olacak; ayrıca söz konusu değişiklik ilgili belediyenin web sitesinde yayınlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu planların denetimini ve gözetimini yapan yeni bir site oluşturacak. Dolayısıyla vatandaş da neyin ne olduğunu bilecek" dedi.