Güllük Körfezi'ni Kirleten Siteler 'Yandı'



Bodrum ile Milas İlçesi sınırlarına giren Güllük Körfezi'ne atıklarını bırakan tatil sitesi ve işletmelere baskın düzenlendi. Son 20 gün içerisinde yapılan baskınlarda, atıklarını arıtmadan cennet körfeze bıraktığı saptanan tatil sitesi ve işletmelere 1.2 milyon TL'nin üzerinde cezai işlem uygulandığı bildirildi. Güllük Belediye Başkanı CHP'li Aytunç Kayrakçı, “Artık iş çığırından çıktı, önüne gelen pisliğini denize döküyor. Denetimleri sıklaştırıp, suçüstü yaptığımız siteler ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatıp ceza yağdırıyoruz. Cenneti çöplüğe çevirenlere müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.

Cennet körfezin kara ve denizden, atıklarla aşırı derecede kirletildiğini savunan Güllük Belediye Başkanı Aytunç Kayrakçı, tepki gösterdi. Başkan Kayrakçı, veteriner hekim Emre Şen, sivil zabıta ekipleri ve Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nde görevli 4 öğretim üyesiyle birlikte Güllük Körfezi'nde kirlilikle mücadele başlattı. Kayrakçı ile yanındakiler denizden sürat motoru ile gittiği körfezin kuzey bölümünde kalan tatil sitelerine ani baskınlar yaptı. Sahil güvenlik ekiplerinin de destek verdiği operasyonda, 6 saat içinde 12 tatil sitesi ve işletme denetlenirken, 6'sı hakkında işlem yapıldı. İşlem yapılan 3 tatil sitesi, 2 otel ve 1 restoranın arıtma tesisleri incelendi, giderlerinden numune alındı. Ayrıca, sahil güvenlik ekipleri de 3 koyda, çevre kirliliği yarattıkları gerekçesiyle 3 tatil sitesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Operasyon sırasında bazı kişiler, Başkan Kayrakçı’nın yanına gelip tatil sitelerini şikayet ederken sitelerin foseptiklerini sık sık denize boşalttığını ileri sürdü. Tatilcilerden 56 yaşındaki Nejat Duymaz, “Körfez, balık çiftlikleri ve tatil sitelerinin foseptikleri nedeniyle yüzülemez hale geldi. Şikayetlerimiz sonuçsuz kaldı. 15 yıldır buradayız ilk kez çalışan bir belediye başkanı gördük. Duyarlılığınız için teşekkür ederim” dedi.

Toplam 195 villanın bulunduğu Gülümkuyu Tatil Sitesi’ne çıkarak arıtma tesisini denetleyen Başkan Kayrakçı da arıtma ünitesinin tam kapasite ile ve modern biçimde çalıştığını görünce site yönetimine teşekkür etti. Tatil sitesi yöneticisi Ender Tufan da “Bırakılan foseptikler körfezi cehenneme çevirdi. Suçluların bulunup en ağır ve caydırıcı cezalar verilmesi gerekiyor. Aksi halde bu sorunların çözülmesi mümkün değil. Bu tür denetimlerin arttırılmasından yanayız” dedi.

Başkan Kayrakçı ise denetimlerin Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile sahil güvenlik ekiplerince sürdürüleceğini belirterek, şunları söyledi:

“Önüne gelen pisliğini körfeze dökmeye başladı. Artık iş çığırından çıktı, felaket boyutuna ulaştı. Üniversite ve kurumların tespit ettiği foseptiklerini denize akıtan tatil sitelerine en ağır cezaları vermekten çekinmeyeceğiz. Denize pisliğini akıtanlar, belediye, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve kaymakamlığın cezası ile karşılaşacaklar. İki ay içerisinde 20’nin üzerinde tatil sitesi ve işletmeye yaklaşık 1.2 milyon TL ceza kestik. Körfezi cehenneme çevirmeye niyetli olanları burada barındırmayacağız. Denetimleri günün 24 saati sürdüreceğiz, gerekirse gece baskınları yapacağız.”