Gümüşdere Tarlalarına Atık Arıtma Tesisi!



Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarım alanı olarak kabul edilen araziye tesis yapılması için Toprak Koruma Kurulu’ndan Mart ayında karar çıktı. Kurul, yaklaşık 600 dönümlük, tek parsel olan arazinin 80 dönümünün tarım statüsünden çıkarılarak İSKİ’ye tahsis edilmesine karar verdi. Yapılması planlanan biyolojik atık su tesisi ile Gümüşdere, Kilyos, Zekeriyaköy ve Uskumruköy yerleşimlerindeki atık suların toplanarak burada arıtılması planlanıyor.

Tek parsel olan arazinin 490 dönümünde seracılık ve açık alan tarımcılığı yapılıyor. Elde edilen mahsuller İstanbul’un taze sebze ihtiyacını karşılıyor. Ürünler, Sarıyer, Bebek, Arnavutköy ve Beşiktaş’ta semt pazarlarında ve hallerde satılıyor. Tarlalarda kimyevi gübre kullanılmıyor ve ilaçlama çok az. 

Mübadele köyü

Tarım, Gümüşdere köyünün  yıllardır geçim kaynağı.  Eskiden Rum köyü olan ve şarapçılığıyla ünlü olan köye 1924’te mübadeleyle birlikte Selanik’ten gelen Pomaklar yerleştirilmiş. Dillerini ve geleneklerini hâlâ yaşatan Pomaklar, ekip biçtikleri arazi ellerinden alınırsa tek geçim kaynaklarının da yok olacağını söylüyor.

‘Bu toprakla yaşıyoruz’

Saniye Arslan, 55 yaşında, babası Selanik’ten göçmüş. Tarlasında domates, biber, patlıcan, roka yetiştiriyor, “Bu toprakla yaşıyoruz biz. Burası olmasa nereden ekmek yiyeceksin, başka işimiz yok ki bizim” diyor. Hüseyin Semerci’nin ekip biçtiği arazi de arıtma tesisi yapıldığı takdirde elinden alınacak. Tarlaya ektiği rokaları toplarken, “Burayı bizden alırlarsa artık Gümüşdere köyü, İstanbul içinde tarım bitti demektir. Bu yaştan sonra yapabileceğim başka meslek yok, ya kapıcılık ya da çöpçülük yapacağım ”diyor. Erhan Çuğ da 25 yıldır Gümüşdere’de tarımla geçimini sağlıyor, “Arıtma tesisi gelirse burada çalışanların çoğu işsiz kalacak, kendi işimizin işçisiyken başkasının işçisi olacağız” diyor.

‘Köylüye tahsis edilmeli’

Eskiden köylüye tahsis edilmiş olan arazi, 1994’te Milli Emlak’a geçmiş. Köy halkı tarım yaptığı arazi için ecrimisil ödüyor. Gümüşdere Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Tezcan Berber, “Burası üretim yapan dumansız bir fabrika. Ancak, hem ecrimisil ödüyoruz, hem de yerimiz gasp ediliyor. Devletten destek bekliyoruz, buranın köylüye tahsis edilmesini bekliyoruz” diyor.

Dernek, Toprak Koruma Kurulu’na, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ve İSKİ’ye tarım alanın İSKİ’ye tahsis edilmesine karşı 1500 imzalı bir itiraz dosyası sundu. Maliye Bakanlığı’na alanın İSKİ’ye tahsisinin kaldırılması ve köylüye tahsis edilmesi için başvuruda bulunacak ve yargı yoluyla mücadelesini sürdürecek.