Gün Yüzüne Çıkarılmayı Bekleyen "Kent"



Çatalzeytin Belediye Başkanı Musa İhsan Uğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanan Ginolu bölgesinin 15 mil açığında 2010 yılında yapılan ön araştırmalarda 103 metre derinlikte 2 bin 100 metre uzunluğunda batık kent olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Sular altındaki yerleşim yerinin tarihi hakkında net bilgi bulunmadığını belirten Uğuz, şöyle konuştu:'Batık kentin gün yüzüne çıkarılmasının insanlık tarihine ışık tutacağına inanıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda batık kentte yer alan mermer sütunların bir bölümü karaya vurdu. Tamamen el işçiliğiyle yapıldığı gözlenen bu sütunu ilçe merkezindeki tarihi hamamın bahçesinde sergiliyoruz. Kentin gün yüzüne çıkarılması konusunda destek bekliyoruz. Ön araştırmalarda denizin dibinde en sığ yeri 93 metre olmak kaydıyla 2 bin 100 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde bir batık kent tespit edildi.İsteğimiz bu batık kentin ayrıntılarıyla incelenerek gün yüzüne çıkarılmasıdır. Yerel imkanlar ölçüsünde çalışma yapmamız mümkün değil. Yetkililerimizden bu konuda destek bekliyoruz.'

'Akdeniz, Karadeniz'e akmıştır'

Batık kentin detaylarıyla incelendiğinde tarihe yön verecek bulguların elde edileceğini savunan Uğuz, Akdeniz'in Karadeniz'e aktığını iddia etti. Çatalzeytin'in ilk yerleşim yerinin düz bir alan olduğunu anımsatan Uğuz, 'Batık kentin detaylarıyla araştırılması Karadeniz tarihine de ışık tutacaktır.Burası gün yüzüne çıktığında Akdeniz, Karadeniz'e mi akmış, yoksa tersi bir durum mu olmuş, bu soru da netlik kazanacak. Düşüncemize göre Akdeniz, Karadeniz'e akmıştır. İnanıyoruz ki buradan tarihe yön verecek bulgular elde edilecektir'diye konuştu. Araştırmacı Hayati Tahsin Yılmaz da denizden çıkan tarihi kalıntıların batık kentin göstergesi olduğunu söyledi.'Geçmişte, İstanbul ile Sinop arasında insanların yaşamış olabileceği düzlüklerin bulunduğunu biliyoruz' diyen Yılmaz, 'Böyle bir düzlük Abana ile Ayancık arasında da var. Denizden çıkartılan sütunlar ve tarihi kalıntılar bölgede batık bir kent olduğunun göstergesi niteliğindedir. Bu konuda birçok örnekler var ancak net bilgiler batık kentin güz yüzüne çıkartılmasıyla birlikte elde edilecektir' şeklinde konuştu.