Günay: AKM'de Onarım Projesi Uygulayacağız



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) onarım projesi uygulayacaklarını belirterek, ''Ama ben de çevresindeki araziyle birlikte yeni, daha görkemli bir AKM yapılmasının İstanbul'a daha çok yakışacağını düşünüyorum'' dedi.

Günay, Türkiye'nin ilk devlet kütüphanesi olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin 125. kuruluş yıl dönümü törenine katıldı. Tören öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, bir gazetecinin, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKM'nin yıkılıp yeniden yapılmasını istediğini ifade etti. AKM ile ilgili son durum nedir?'' sorusu üzerine kendisinin de birçok şeyin yıkılıp yeniden yapılmasından yana olduğunu vurgulayarak, ama her şeyi o kadar çabucak yıkıp yeniden yapamadıklarını söyledi. AKM'nin 2010 yılına güzel bir projeyle yenileyerek yetiştirebilmek için büyük gayret sarf edildiğini anlatan Bakan Günay, şöyle konuştu:

''Ne yazık ki talihsiz bir yargı süreci oldu. Yargı süreci neticesinde proje durdu. AKM'de onarım projesi uygulayacağız. Gelecek yıl içinde tekrar girmeye çalışacağız. Ama ben de çevresinde araziyle birlikte yeni daha görkemli bir AKM yapılmasının İstanbul'a daha çok yakışacağını düşünüyorum. Ama bu tartışmanın şu anda getireceği pratik bir yarar yok.''

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, ''Onarım projesi ne zaman başlayacak?'' sorusuna da ''Yargı süreciyle ilgili önümüzü görmeye başladığımız zaman arkadaşlarımız onarımla ilgili çalışmalarını yapıyorlar. Yargı olmasaydı, 6 aydır çalışıyor olacaklardı'' yanıtını verdi.

''AKM'nin önümüzdeki yıllarda yıkılıp yeniden yapılması gündeme gelir mi?'' sorusu üzerine de Ertuğrul Günay, şu anda öyle bir tartışmanın olmadığını söyledi.

Günay, bir gazetecinin, ''Siz de eski bir CHP'li olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Dersim olayları konusundaki açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Çok talihsiz. Baykal ve Öymen ile CHP, 1970'lerde rahmetli Bülent Ecevit'in açtığı demokrat halkçı parantezi kapatmış gözüküyor. Tek parti döneminin akılsızlığına, faşizan eğilimlerine, geriye doğru bir süreç içinde. Açıklamayı CHP ve Türkiye açısından çok talihsiz olarak niteliyorum. AK Parti gibi hem geleneklerine hem de dünya gerçeklerine uygun şekilde Türkiye'yi yenileştirmeye çalışan bir hareketin karşısında demokrat, çoğulcu, Batılı demokrasiyi benimsemiş bir muhalefet olsa Türkiye daha hızlı yol alır.''

''Tunceli isminin yeniden Dersim olarak değiştirilmesine ilişkin yasa teklifi verildi mi?'' sorusuna Bakan Günay, ''Yasa teklifi yok, ama tarihi isimlerin vaktiyle niye değiştirildiğini anlamak mümkün değil. Tarihle arkeolojiyle uğraşıyorum. Her şeyin aslı güzel'' cevabını verdi.