Günay'dan UNESCO'ya Davet



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçen hafta UNESCO'ya "kazı ve inşaat alanında ortak inceleme yapılması" amacıyla davet gönderilmesi talimatı verdiğini açıkladı.

Milliyet, UNESCO'nun Nisan 2006'da hazırladığı "İstanbul Dünya Mirası Sit Alanı" başlıklı inceleme raporunu, İstanbul Valiliği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiğini tespit etmişti. Raporda, Bizans Sarayı'nın bulunduğu arkeolojik alanla ilgili "bazı kaygı uyandırıcı hususlar sıralandığı" ortaya çıkmıştı.

Uluslararası uzmanlardan katılım sağlanarak fizibilite çalışması yapılması yönündeki UNESCO talebi 1.5 yıl gecikmeli olarak gerçekleşti. Günay, Milliyet'in duyarlı yayınlarına teşekkür ederken, dikkatli bir takip süreci başlatıldığını vurguladı. Geçen hafta bilgi sahibi olduğu UNESCO raporundaki talep konusunda gerekli talimatı verdiğini açıklayan Günay, UNESCO'nun bildireceği uzmanlarla yeni bir inceleme yapılacağını dile getirdi. Günay, "İstanbul'da geçen hafta ilgililerle yaptığım toplantıda talimat verdim. UNESCO yetkililerini ve uygun gördükleri uzmanları davet edeceğiz. Otel inşaatında uzmanlar, UNESCO'nun ifade ettiği kaygılar dikkate alınarak inceleme yapacak" dedi. Günay, uzmanlardan gelecek görüşlere göre değerlendirme yapacağını da dile getirdi.

İnşaat firması yetkilisi: 'Arkeolojik alanı ziyarete açacağız'
Sultanahmet'te Bizans kalıntıları üzerine otel inşaatı yapılmasıyla ilgili olarak CNN Türk'te yayımlanan "Farkında mısınız?" programında konuşan inşaat firması yetkilisi Atilla Öztürk, proje tamamlandığında otel içinde kalacak arkeolojik alanın ziyarete açılacağını söyledi. Öztürk, "Hukuki bir eksiğimiz bulunmadığı için şu anda devam etmekten başka bir durumumuz söz konusu olamaz" dedi.

İnşaatın kalıntılara zarar vermeyecek bir teknikle yürütüldüğünü kaydeden Öztürk, alanın arkeolojik park olarak ziyaretçilere açılacağını söyledi. Öztürk, davaların sürmesine rağmen buradaki kararlara şu ana kadar önemli ölçüde itiraz yapılmadığını da belirtti.