Günde 15-25 Orman Yangını Çıkıyor



Radikal'in haberine göre, bu yangınlarda 3 bin 194 hektar orman alanı zarar gördü. Türkiye’de her yıl ortalama 2 bin 17 adet yangın çıkıyor, yanan alanların ağaçlandırılması için ise her yıl yaklaşık 50 milyon TL harcamak gerekiyor. Son günlerde hemen her gün 15- 25 adet orman yangını çıkıyor.

TEMA’daki orman uzmanlarının verdiği bilgilere göre, yangınların yüzde 98’i insan faktöründen kaynaklanıyor. Küçük ihmal ve dikkatsizlikler yangınların en büyük nedeni. Orman yangınları nedenlerinin yüzde 76’sı piknik ateşi, sigara, orman içi veya kenarında bulunan çöplükler, çoban ve avcı ateşi, anız yakılması gibi ihmal ve dikkatsizliklerden kaynaklanıyor. Bu orana faili meçhul olanlar da dahil edildiğinde oran yüzde 90’a ulaşıyor. Yangınların yüzde 8’inin ise kasten orman yakma fiili sonucu ortaya çıktığı görülüyor.

Türkiye’nin başarısı

Türkiye’de son yıllarda İtalya , Fransa , Portekiz, Yunanistan ve İspanya gibi çoğu ülkeye kıyasla orman yangınlarını söndürme ve kontrol altına alma konusunda daha etkin ve başarılı çalışmalar yürütülüyor. Buna rağmen her yıl çıkan 2 bin 17 yangında ortalama 8 bin 400 hektar orman alanı zarar görüyor.

TEMA’ya göre yangınlarda toprakta oluşan zarar göz ardı ediliyor. Toprağın yaşamsal gücü toprağın en üst katmanında çokça yaşayan mikrobiyolojik dünya ile ilgili. Yangınlarda bu canlılar topluluğu bozuluyor.