"Gündem Üretim, Yatırım, İş ve Aş Olmalı"



Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener’in açış konuşmasını yaptığı toplantının diğer konuşmacıları ise Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, Ekonomi Strateji Danışmanlık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel ve CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa'ydı. İnşaat ve inşaat malzemeleri sektörünün 2014 yılı gelişmeleri ve öngörülerinin paylaşıldığı toplantıda, CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa da 'Türkiye’nin Ekonomik Dönüşümü' konulu bir sunum yaptı. Çapa, sunumunda “Türkiye’de kişi başına düşen milli geliri 2 bin dolarlardan 10 bin dolarlara yükselten ekonomik model, bundan sonraki süreçte 25-30 bin dolarlara çıkarabilir mi?” sorusunu, bir dizi konu başlığı altında irdeledi.  

DündarDündar YetişenerDündar Yetişener: Şimdi üretim ekseninde birleşme zamanıdır 

Toplantının açılışında, yerel seçimlerin ardından şimdi Türkiye’de tüm kesimlerinin ekonomiye odaklanarak üretim ekseninde birleşme zamanı olduğunu belirten Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, “Demokrasi adına sevindirici olan yüksek bir katılımla gerçekleşen yerel seçimleri geride bıraktık. Seçilen tüm belediye başkanlarını ve yerel yöneticileri kutluyor, başarılar diliyorum. Ülke olarak şimdiki gündemimiz ekonomi, üretim olmalı, yani iş ve aş olmalıdır. Bizler sanayiciyiz. Bizim görevimiz, üretimimizi, istihdamımızı, yatırımlarımızı ve ihracatımızı artırmaktır” dedi.

İhracat hedefi 25 milyar dolar

Dündar Yetişener, 2014 yılı Ocak ve Şubat ayları verilerine göre, inşaat malzemeleri üretiminde ve ihracatında hızlı bir artış yaşandığını belirtti. Sektörün iç piyasa ile birlikte bu yıl ihracat ağırlıklı büyümeye devam edeceğini vurgulayan Yetişener, “Hep söylediğim gibi pergeli Türkiye’ye koyduğumuzda, 2-3 saat uçuşla varabileceğimiz tüm ülkeler bizim doğal pazarımız. Hedefimiz, onların da ötesine; Afrika’nın en ucundan, Asya’nın uzak ülkelerine kadar Türk inşat malzemelerini ulaştırmak, bu yıl 24-25 milyar dolarlık ihracat hedefimizi gerçekleştirmektir” diye konuştu.

Kamu spotu filmi ile Türkiye İMSAD bir ilki gerçekleştiriyor

Önümüzdeki günlerde, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle 'Enerji Verimliliği' ve 'Güvenli Yapı' olmak üzere kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlayan iki büyük kampanya ile Türkiye İMSAD’ın bir ilki gerçekleştirdiğine dikkati çeken Dündar Yetişener, tüm hazırlık ve izin çalışmalarının tamamlandığı müjdesini verdi. Yetişener, “Kamu spotu olarak hazırlanan bu filmlerin, doğrudan hedefimiz ve görevimiz olan kamuoyunu bilinçlendirmeye hizmet ettiğine inanıyoruz” dedi.  

Kerem Alkin: Ekonomistler açısından zor bir dönemdeyiz

Ekonomistler açısından zor bir dönemden geçilmekte olunduğuna dikkat çeken Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin da, krizde 5 yılı geride bırakan küresel ekonominin üç temel sorunu üzerinde durdu. Bu anlamda gelişmiş ülkelerdeki düşük hızlı büyümenin gelişmekte olan ülkeleri de üzme noktasına geldiğini kaydeden Alkin; ayrıca yüksek likidite-düşük faiz ve gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değer kazanması, cari açık sorunu, aşırı paranın küreselleşmesi ve başka varlık balonu risklerine değindi. Amerika Merkez Bankası FED'in tapering kararını anımsatan Alkin, bunun gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki olası etkilerini de 'parasal koşulların sıkılaşmasının önümüzdeki birkaç yıl için resesyon riskini artırması', 'zayıflayan ve değer kaybeden ülke paraları nedeniyle ithal ve yerli malların fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanacak enflasyon riski', 'gelişmekte olan ülke merkez bankalarının faizleri yükseltme eğilimi ve bunun sebep olacağı makro sonuçlar' ve 'gelişmiş ülkelerdeki toparlanmadan eşit biçimde yararlanamama' şeklinde özetledi. Alkin, FED'in 'kırılganlık endeksi'nde Türkiye'nin en çok risk taşıyan ülke olduğunu anımsatarak; bunun Türkiye için çok kritik bir konu olduğunu, çünkü kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerine nasıl yansıyacağının bilinmediğini belirtti.  

Üretim ve ihracatta artış, ithalatta gerileme var  

Ekonomi Strateji Danışmanlık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel de toplantıda, Türkiye İMSAD’ın 2014 yılı ilk Ekonomi Raporu’nu paylaştı. 'İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörü 2014 Yılı Gelişmeleri ve Beklentiler' raporuna göre, inşaat malzemeleri 12 alt sektöründe Ocak ayı sanayi büyümesi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 ve üzerinde gerçekleşti. 7 alt sektörde ise üretim artışı yüzde 20 ve üzerinde oldu.

İnşaat malzemesi üretimdeki yaşanan bu ciddi artış, ihracatta da görüldü. Raporda yer alan verilere göre, bu yılın Ocak ayında inşaat malzemesi ihracatı 1,75 milyar dolar ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,9 oranında artış gösterdi ve uzun bir süreden sonra aylık ihracat artışı iki haneli rakamlara ulaştı. Ocak ayında Türkiye’nin inşaat yıllık ihracatı 21,54 milyar dolara yükselerek, yıllık ihracat artışı yüzde 1,8 olarak gerçekleşti. Türkiye inşaat malzemeleri sanayi 2014 yılına “üretim ve ihracat artışı” ile girerken, sektörün yıl boyunca iç pazarla birlikte ihracat ağırlıklı büyümesi bekleniyor.

Öte yandan 2013 yılında inşaat malzemeleri ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 21,3 oranında arttı ve 10,37 milyar dolara ulaştı. 2014 yılı Ocak ayında ise ithalat yüzde 7,4 oranında düştü ve 718 milyon dolara geriledi. Böylece inşaat malzemesi yıllık ithalatı 2014 Ocak ayı itibariyle 10,31 milyar dolar oldu.  

Konut kredileri yükseldi, satışlar düşme sinyali verdi

Dr. Can Gürlesel’in rapora dayanarak verdiği bilgiye göre, konut kredisi aylık ortalama faizi oranları 2013 yılını yüzde 0,98 seviyesinden kapatırken, 2014’te artış eğilimine girdi. 2014 Ocak ayında yüzde 1, Şubat’ta yüzde 1,04 seviyesine yükselen ortalama aylık konut kredisi faizi; Mart’ta da artışını sürdürdü ve 1,08 oranına ulaştı. Konut kredisi ortalama faiz artışının önümüzdeki aylarda sürmesi bekleniyor.

Bununla birlikte konut satışları 2014’ün ilk iki ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 oranında  geriledi ve satılan konut satışı 170 bin 236 adet oldu. Yeni konutların fiyat artışlarında da yavaşlama dikkati çekti. Buna göre, 2014 Ocak-Şubat aylarında yeni konut fiyat artışları 0,85 oldu. Yeni konut fiyatlarında en yüksek artış ise yüzde 15 ile 3+1 tipi konutlarda görüldü. Yeni konut fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 13,7 oranında gerçekleşti.

Türkiye İMSAD’ın Mart 2014 Ekonomi Raporu’na göre; ekonomi, inşaat ve inşaat malzemeleri sektöründe öne çıkan 2014 yılına ilişkin bazı ilk veriler:  

• İşsizlik 2013 Aralık ayında yüzde 10 oldu.   
• Sanayi üretimi Ocak’ta yüzde 7,1 oranında arttı.  
• Cari açık 2014 yılında gerilemeye başladı ve Ocak ayında yıllık 64,0 milyar dolar oldu.
• Kredi büyümesi yavaşlıyor; yıllık yüzde 22,6 oranında.
• İnşaat sektöründe istihdam 2013 Aralık ayında 1,75 milyon oldu.   
• Türk Lirası kredi faiz oranları artıyor; yıllık yüzde 14,5 oranında.

• ABD’de inşaat ve konut sektörlerinde toparlanma sürüyor.
• Avrupa Birliği ülkelerinde inşaat sektörü 3 yılın sonunda ilk kez 2014’te büyüdü.   
• 2014’ün ilk iki ayında konut satışları yüzde 3,2 oranında geriledi.
• Yeni konut fiyatlarında yıllık artış yüzde 13,7 oranında gerçekleşti.
• Konut kredisi aylık ortalama faiz oranı yükselme seyrinde ve 2014 Mart ayında yüzde 1,08 oldu.  
• İnşaat malzemesi sanayi üretiminde kuvvetli artış görüldü.
• 2014 Ocak ayında yüzde 16,9 artan ihracat 1,75 milyar dolar oldu.
• İthalat yüzde 7,5 oranında geriledi ve 718 milyon dolar olarak gerçekleşti.