GÜNDER'den Güneş Enerjisi Bilgi Platformu



Güneş enerjisi portalı solar.ist kapsamındaki ilk buluşma, “SOLARENA” 30 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleşti. Türkiye ve Dünya’daki güneş enerjisi hakkındaki gelişmeler ve teşviklerin konuşulduğu buluşmada, CEO’su Dr. James Watson, Kemerburgaz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sevil Acar ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)’dan Bengisu Özenç, enerji politikalarını ve ekonomik gelişmeleri masaya yatırdı.

Açılış konuşmalarıyla başlayan buluşmada GÜNDER Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, GÜNDER’in son üç yılda güneş enerjisi sektörüne yeni değerler kazandırmaya çalıştığını, SOLARENA buluşmalarının da bunlardan biri olduğunu söyledi. Bayraktar sözlerinin devamında SOLARENA buluşmaları ile gündemden hızlıca geçen bazı konuları gündeme taşımayı ve bu konuların doğru şekillenmesine yönelik fikir üretmede sağlıklı bilgi sunabilmeyi amaçladıklarını kaydetti.

“Güçlü güneş potansiyeli ile Türkiye de bu büyümenin parçası olacak”

Türkiye’nin güneş potansiyeline değinen Dr. James Watson da, “Paris Anlaşması ile beraber güneş sektörünün daha da hızlı büyümeye devam edeceğini tahmin edebiliriz. Güçlü güneş potansiyeli ile Türkiye de bu büyümenin parçası olacak” dedi.

Türkiye’deki güneş sektörünün gelişiminin diğer ülkelere nazaran daha yavaş ilerlediğini belirten Doç. Dr. Sevil Acar ise Türkiye’de kömür için verilen desteklerin yüksekliğine dikkat çekti. Açıklamasında yaptıkları çalışma sonucunda 2013 yılında yalnızca doğrudan maddi kaynak yolu ile kömür için 730 milyon dolarlık teşvik verildiğini hesapladıklarını, bununla birlikte hesaplanamayan kalemler ve dolaylı destekler ile bu rakamın çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Acar çalışmalarının Türkiye’nin kömür kullanımının teşviği için harcadığından çok daha düşük bir bütçeyi güneş enerjisi gibi sürdürülebilir kaynaklara harcaması halinde, çok küçük bir gelir kaybı ile sürdürülebilir kalkınma prensiplerine uygun gerekli alt yapı ve fırsatları hayata geçirebileceğini ve emisyonlarını azaltabileceğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.

"Güneş sektörü istihdam yaratıyor"

Güneş sektörü 2015 yılı sonu itibari ile 3.7 milyon insana istihdam sağlıyor. IRENA’nın 2016 Yenilenebilir Enerji ve İşler raporuna göre sadece 2015 yılında solar elektrik üretimi 300.000 yeni istihdam yarattı. Güneş enerjisinin yarattığı katma değere değinen Bengisu Vural, “Ekonomik kaynakların hem temiz hem de yerli enerji kaynaklarına yönlendirmenin bir alternatif olarak aktarılmasının üreteceği katma değer, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına büyük katkı sağlar. Güneş enerjisi aynı zamanda, Türkiye’nin hem iklim değişikliği ile mücadele hem de AB mevzuatına uyum için de önemli bir role sahip. Güneş enerjisini verimli ve etkin kullanmak için ARGE ve yenilikçilik alanında çalışmalarımızı arttırmalıyız” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu