Güneş Enerjisi Santrali için Ağaçları Kestiler



Muğla’nın Seydikemer İlçesi Çaltözü ve Alaçat Mahallerinde ormanlık arazide yaklaşık olarak 2 bin hektarlık alanda çok sayıda kızılçam ağacı kesildi. Kesilen ağaçların güneş enerji santraline yol açmak için olduğu iddia edildi.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; yaşanan olay sonrası CHP Muğla Milletvekilli Mürsel Alban, bölge halkıyla birlikte arazide inceleme yaptı. CHP’li Alban, genç ağaç diye tabir edilen boyları 10-15 metreyi bulan ağaçların tamamının kökünden söküldüğünü, yaklaşık 2 bin hektarlık alanda birçok kızılçam ağacının kesildiğini belirtti. Bölge halkı, kesim yapılan alana güneş enerji santrali kurulacağı, bunun için orman arazisine yol açıldığını öne sürerken, CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, “Buraya bir imar işlemi yapılacağından kuşkulanıyoruz.” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yetişmiş ağaçların kesilme nedeni hakkında yerel yetkililer ile görüşme yaptığını kaydeden Alban, kendisine verilen bilginin büyük bir çelişki yarattığını ifade etti. Alban, “Yaptığımız görüşmede tarafımıza verilen bilgi sonrasında tam bir çelişki ortaya çıktı. Bana, ‘Bu ağaçları ıslah edilmiş yeni türleri dikmek için kestiklerini’ söylediler. Bu nasıl bir mantık anlayamadık. Boyları 10 metreyi aşan ve genç olarak nitelendirilen bir ağacı ne diye sökersin? Kesim yapılan alan zaten yetişmiş ve genç ağaçlardan oluşuyor. Kızılçam ağacı dikmek için kızılçam ağaçlarını kökünden sökmüşler. Burayı kesmenin amacı bana göre farklı. Kesim yapılan yerlerin içine ulaşım yollarının açılması buraya bir imar planı yapıldığı izlenimini veriyor. Konuyu takip edeceğim.” diye konuştu.

Muğla Milletvekili Mürsel Alban, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’na da soru önergesi vererek; ağaçların hangi amaçla kesildiğini, kaç ağaç kesildiğini, kesim işleminin devam edip etmeyeceğini ve bölgeye bir imar işleminin yapılıp yapılmayacağını sordu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.