Güneş Enerjisine 50 Milyon Euro



Güneş enerjisi yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan GENSED Başkanı Erkan, "1 megavatlık lisanssız güneş enerjisi santrali için tüm masraflar göz önüne alındığında yaklaşık 1 milyon euro gibi bir yatırım yapılıyor. Bu da yıl sonuna kadar Türkiye'nin güneşte 50 milyon euroluk yatırım yapılacağı anlamına geliyor" diye konuştu.

Şu an mevcut kapasitenin iki katına yakın güneş enerjisi santrali (GES) yatırımının da kurulum aşamasında bulunduğunu anlatan Erkan, 2015 için 100 megavatlık ilave bir kurulu gücün sisteme dahil olmasını beklediklerini söyledi.

Önümüzdeki dönemde lisanslı elektrik üretiminde güneş enerjisinin hızlı bir ivme yakalayacağını da belirten Erkan, GES'lerde maliyetin kısmen daha az olduğunu söyleyerek, "1 megavat lisanslı güneş enerjisi santralinin yatırım maliyeti ise yaklaşık 900 bin euroyu buluyor" dedi.

Lisanslı güneş enerjisi üretimde TEİAŞ'ın uyguladığı yarışmaların devam ettiğini anlatan Erkan," Bugün ülkede lisanslı üretim söz konusu değil ama lisanslı üretimin 2015 yılı sonlarına doğru hayat geçeceği düşünüyoruz. Tabi 10 megavat ve üzeri bir lisanslı GES yatırımının toplam maliyeti de yaklaşık 9 milyon euroyu buluyor" diye konuştu.

Güneş enerjisime yapılan yatırım tutarı 14 milyon euroya yaklaştı

Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'dan (TEDAŞ) edinilen bilgiye göre, şu an lisanssız elektrik üretiminde 55 güneş enerjisi santralinin kabulü yapılmış durumda ve bu santrallerin kurulu kapasitesi 13.7 megavata karşılık geliyor. Bu da şu ana kadar Türkiye'de güneş enerjisine yapılan yatırım tutarının 14 milyon euroya yaklaştığını gösteriyor.

TEDAŞ'a yapılan güneş enerjisi proje başvurularının sayısı 494 ve kurulu gücü de 267 megavata tekabül ediyor. Bu projelerden 158'ini onaylayan TEDAŞ, henüz projelerin kabulünü gerçekleştirmedi. Yıl sonuna kadar bu güneş enerjisi santrallerinin de kabulüyle sisteme 56 megavatlık ilave bir gücün dahil olması bekleniyor.

Bu arada lisanssız elektrik üreticileri gerçekleştirecekleri üretim için herhangi bir kamu kuruluşuna lisans başvurusunda bulunmak zorunda değil. Kendi ihtiyaçlarını karşılamak isteyen kişi veya kurumlar bu yolla elektriklerini kendileri üretebiliyorlar.