Güneş İçin Hızlı Adımlar Atılıyor



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, son yıllarda yenilenebilir enerjiye sağlanan teşviklerin de etkisiyle rüzgâr, jeotermal, su ve biyokütleden elektrik üretimine yoğun ilgi olduğunu ve yenilenebilir enerji santrallerinin sayısının hızla arttığını söyleyerek, “27 bin megavata ulaşan hidrolik kurulu gücümüzün toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 35’e yaklaştı. 2000 yılındaki değeri sadece 19 megavat olan rüzgâr kurulu gücümüz 6 bin megavata ulaştı. Diğer bir deyişle el birliğiyle rüzgâr kurulu gücümüzü 15 yılda 300 kat artırdık. Güneş enerjisinde de sahip olduğumuz potansiyeli en iyi biçimde kullanmak için hızlı adımlarla yol almaya başladık” şeklinde konuştu.

2 bin yeni proje
Hürriyet'ten Merve Erdil'in haberine göre, 23. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nda (ICCI 2017) konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yenilenebilir enerjide YEKA ihalelerinin de hem kamu, hem özel sektör için cesaret verici olduğunu vurgulayarak, “Bu alanda da önümüzdeki yıllarda çok önemli adımlar atacağız ve 2023 hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı. Bugün itibariyle EPDK’nın lisans verdiği yeni özel sektör üretim yatırım projelerinin toplam sayısının 2 bin 248 adet, kurulu gücünün ise 127 bin megavata ulaştığını belirten Yılmaz, “İnceleme değerlendirme ve başvurusu aşaması olan projeler dâhil edildiğinde bu rakamlar proje adedi olarak 3 bin 300, toplam kurulu güç olarak da 182 bin megavatı aşıyor” dedi. Yılmaz, Türkiye’nin artık yeni bir döneme girdiğini belirterek, “İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında, güçlü bir enerji ticareti merkezi kurmuş ve işleten bir Türkiye’yi hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Yenilebilir Türkiye için dönüşüm şansı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez de, yenilenebilir enerji kaynaklarını Türkiye için bir dönüşüm şansı olarak gördüklerini belirterek, “Müteahhit yatırımcıdan sanayici-müteahhit bir yapıya geçmeyi planlıyoruz. Bunun için YEKA modeli ile güneşte ilk ihalemizi yaptık, rüzgarda da ilk tekliflerimizi alacağız. Türkiye yenilenebilir dönüşümünün, ‘çerçevesinde değil’ panelinde, eviricisinde ve zekâsında olmak istiyor. Devlet olarak da sonuna kadar bu sürecin takipçisi olacağız. Türkiye’de bu yılın geri kalanında da yerlileşmeyi konuşacağız, bu artık sektörümüzün tabiri caiz ise ‘trend topic’lerinden biri olacak” şeklinde konuştu.Dönmez, akaryakıt tarafında ise ulusal petrol stok konusunda arz güvenliği için düğmeye bastıklarını belirterek, “Artık ulusal petrol stok komisyonu EPDK’ya bir hesaplama metodolojisi verdi ve 2018 yılından itibaren mahkemelerin geçmişte bulduğu eksiklikler giderilmiş olarak yeni bir dönemi başlatıyoruz” şeklinde konuştu. Dünyada yenilenebilir teknolojilerin artık olgun teknolojiler olarak görüldüğüne işaret eden Dönmez, “Danimarka geçtiğimiz hafta alım garantisiz rüzgar yatırımlarına başlanacağını duyurdu. İngiltere 21 Nisan 2017’de endüstri devriminden bu yana ilk defa kömür yakmadan elektrik üretti” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu