Güney Afrikaya Mobilya İhracatı Yüzde 100 Artacak



Uluslararası arenada yaygınlaşma çabası hız kesmeyen mobilya sektörünün yeni hedefi Güney Afrika oldu. Düzenlenen ticaret gezisine katılan 21 firmanın yöneticileri, ülkenin önde gelen yatırımcıları ile bire bir görüşme fırsatı buldu. Firmalar, altı günlük programda ilk siparişlerini alırken, Türkiye'den iki konteynerlık ürün Güney Afrika'ya bu heyet vesilesi ile sevkedilecek. 2008 yılında 15 Milyon USD mobilya ihracatı gerçekleştirilen Güney Afrikaya, 2009 yılında 30 Milyon USD mobilya ihracatı yapılması hedefleniyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda, İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) organizasyonunda ve Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) iş birliğinde Güney Afrikanın Johannesburg şehrine düzenlenen Sektörel Ticaret Heyeti Programı, 8-13 Ağustos 2009 tarihlerinde gerçekleştirildi. Güney Afrikada mobilya alanında girişimleri, sergileme alanları (showroomları) bulunan ya da bu alanda iş yapma potansiyeline sahip yatırımcı ve büyük satın alma zincirleriyle bir araya gelen Türk heyeti, görüşmelerin verimli geçtiğini açıkladı. Ticari heyet programı sayesinde Türkiyeden Güney Afrikaya yapılmakta olan ihracatın yıl sonuna dek yüzde 100 artış göstermesi bekleniyor.

İkili temaslar sırasında, Boydak Dış Ticaret ( İstikbal Bellona Markaları) ve İpek Mobilyanın ürünleri, ülkenin en büyük iki firmasının showroomlarına girdi. Ayrıca ilk siparişlerini alan diğer iki firmanın (Donat Mobilya ve Ertaş Mobilya) iki konteynır ürünlerini en kısa zamanda yola çıkaracağı önerildi.

Programa katılan firmalar şunlar: Aldora, Alfemo, Bellona, Dericioğulları, Doğtaş, Donat, Dovi, Family Group (Ertaş Mobilya), Gala Mobilya, İpek Mobilya, İstikbal, Kayalar Kimya, Kemerli Metal, Kilim Mobilya, Konfor, Laressa, Merit Mobilya, Mondi, Solenne Ofis Mobilyaları Yağmur Mobilya, Yataş.