Güney Koreli Çelik Devinden Bursa'ya Yatırım



Dünyanın dördüncü büyük çelik şirketi olduğu belirtilen Güney Koreli Posco (Pohang Iron and Steel Co) şirketi, Bursa'da yassı çelik üretecek. Dünyada 20'den fazla ülkede 35 adet üretim tesisinde 18 bin kişiyi istihdam eden ve yıllık üretimi 30 milyon ton olan şirketin kentte inşa edeceği fabrikanın temeli atıldı.

Hasanağa Sanayi Bölgesi'nde 15 bini kapalı olmak üzere 32 bin metrekareye sahip olacak tesis, 2010 yılında faaliyete girecek. Otomotiv sektörüne yönelik üretim yapacak olan şirket, ilk etapta 24 milyon dolarlık yatırım yapacak. Dünyada ilk kez otomotiv dış gövde panelleri için kullanılan 590 Mpa sınıfı çelik levhaları geliştiren şirket olarak tanınan Posco'nun, yıllık üretimi ise
170 bin metre olacak.
 
İlk anlaşma Renault ile

Posco Genel Müdür Yardımcısı In-Hwan Oh, yatırım için öncelikle Orhangazi ilçesini düşündüklerini, ancak arsa temin edemedikleri için yatırımı Hasanağa'ya kaydırdıklarını söyledi. Suudi Arabistan'da bir, Doğu Avrupa'da ise iki fabrikaları bulunduğunu vurgulayan In-Hwan Oh, "Batı Avrupa'da ise hiç fabrikamız yok. Bu açıdan Türkiye'yi Batı Avrupa'ya geçiş için strateji alanı olarak görüyoruz. Bursa'da işlerimizin artması halinde Türkiye'deki ikinci fabrikamızı İzmit'e kurmayı planlıyoruz. Türkiye'de işleyebileceğimiz türde çelik üretilmediği için hammaddeyi Güney Kore'den getirip, müşterimizin isteği şekli vererek, satacağız" diye konuştu.

Türkiye'de ilk anlaşmalarını Renault ile yaptıklarını kaydeden In-Hwan Oh, "Anlaşmalarımız Fiat ve Ford ile sürecek. Aslında onlar da bizim buraya gelmemizi bekliyordu. Otomotiv sanayiinin gelişmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.