Güney Kore’yle ‘Sinop’a Nükleer Santral’ Nişanı



Türkiye ile Güney Kore arasında Sinop’ta nükleer enerji santralı kurulmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “3-4 aylık bir sürede bu anlaşmayı belli bir olgunluk seviyesine getireceğiz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta nükleer güç santralı kurulması isteği ve kararlılığı içinde olduklarını ifade ederek, “2020 yılına kadar en az yüzde 10’lar seviyesinde bir nükleer güç santralını yakalamış olmamız lazım” dedi. Türkiye-Kore İş Forumu çerçevesinde Türkiye ile Kore arasında Sinop’ta nükleer enerji santralı kurulmasına ilişkin iş birliği protokolünün imza töreninde Yıldız, ulaşımdan, bankacılığa kadar bir çok sektörde işbirliği için birarada olduklarını anlattı. Bunlardan en önemlisinin nükleer enerji santralın kurulmasıyla ilgili işbirliği olduğunu dile getiren Yıldız, enerji çeşitlendirmesi çalışmalarında, Türkiye’nin enerji politikalarının önemli kalemlerinden bir tanesinin nükleer güç santrallarının kurulması olduğunu belirtti.

Mersin Akkuyu’da Rusya Federasyonu ile geliştirmeye çalıştıkları bir işbirliği bulunduğunu da kaydeden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aynı zamanda Sinop’ta nükleer güç santralı kurulması isteğimiz ve kararlılığımız var. Bunlardan en önemlisi Güney Kore ile geliştireceğimiz Sinop’taki nükleer güç santralının kurulmasıyla alakalı işlemdir. Çalışma gruplarımız kurulacak ve 3-4 aylık bir sürede bu anlaşmayı belli bir olgunluk seviyesine getirmeye çalışacaklar. Mutabık kalınması, ortak bir nokta bulunması halinde bir hedef fiyat uygulamasına ulaşılması halinde bu anlaşma daha da farklı bir düzeye çekilmiş olacak.”

Güney Kore tecrübesi

Yıldız, Güney Kore’nin nükleer güç santralları yapımıyla alakalı 40 yıllık performansının örnek bir çalışma olduğunu vurgulayarak, Güney Kore’de 20 tane işletmede bulunan 8 tane de inşa halinde  ve 2020’ye kadar toplam 40’a çıkarmak istedikleri nükleer güç santrallarıyla yüzde 55-57’lik bir enerji portföyünü temin etmek konusunda önemli bir nokta yakaladıklarını kaydetti. Yıldız, “Bizim de 2020 yılına kadar en az yüzde 10’lar seviyesinde bir nükleer güç santralını yakalamış olmamız lazım” dedi.

KEPCO yapacak  
    
Kore Bilgi Ekonomisi Bakan Yardımcısı Young Hak Kim de, Güney Kore’de elektrik üreten kamu şirketi KEPCO Firmasının son 30 yılda nükleer santrallar konusunda uzmanlaştığını söyledi. Kim, “Türkiye’de nükleer enerji santralı sisteminin tamamlanması için tüm gücümüzle çalışacağımıza söz veriyorum” dedi. Daha sonra Türkiye Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Bütün ile Kore’nin elektrik üreten kamu şirketi KEPCO’nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jun Yeon Byun arasında Sinop’ta nükleer santral kurulmasına ilişkin protokol imzalandı.

Daha iyi teklif gelirse ona da bakarız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta santral kurulması konusunda başka ülkelerden veya firmalardan da talep gelmesi halinde değerlendirileceğini söyledi. Yıldız, finans açısından, yapım açısından daha cazip, daha uygun teklifler gelmesi durumunda, eş zamanlı çalışılmak kaydıyla o firmaların tekliflerinin de değerlendiri-lebileceğini kaydetti. Yıldız, “Biz en az 8-10 bin megavatlık nükleer santralının oluşmasını istiyoruz.  Bu hedefimize ulaşmak için hem Akkuyu’nun, hem de Sinop’un eş zamanlı olarak çalışmalarına başlanmalı” dedi Yıldız, “KEPCO’nun Türkiye’den mutlaka ortağı olacaktır, bunu önümüzdeki süreçte hep beraber göreceğiz” dedi.

Ticarette açık veriyoruz bunu telafi etmeliyiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore’nin, Türkiye’nin, Doğu Asya’da Çin’den sonra ikinci büyük ticaret ortağı olduğunu ancak ticaret hacminin, özellikle de Türkiye’nin yaptığı ihracatın gerçek potansiyeli yansıtmadığını söyledi. Erdoğan, “2009 sonu itibariyle 3.4 milyar dolarlık toplam ticaret hacmimizin sadece yaklaşık 235 milyon dolarlık bölümü Türkiye’nin yaptığı ihracattan oluşuyor. Bunu mutlaka makul bir zemine çekmemiz gerekiyor” diye konuştu. İkili ekonomik ilişkilerin hak ettiği düzeye ulaşması için iş adamlarının ziyaretlerini sıklaştırmalarını, fuarlara daha etkin katılmalarını teşvik etmek gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Serbest ticaret anlaşması gibi yapısal bir mekanizma da ekonomik işbirliğimizi arzu ettiğimiz düzeye çıkarabilmemiz için artık zaruret haline gelmiştir. Ankara ve Seul’de bu amaçla gerçekleştirilecek müzakerelerin en kıza zamanda olumlu sonuçlanmasını umuyorum” dedi.