'Güney Marmara Kırsal Miras Strateji Planı' için Çalışmalar Başladı

Gelemiç, Bursa

ÇEKÜL Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre plan kapsamında, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale illerinden oluşan güney Marmara coğrafyası için kırsal mirasın nasıl dağıldığı, özgün nitelikleri, sorunları ve potansiyellerine dayalı genel bir koruma ve gelişme çerçevesi oluşturulması amaçlanıyor. Plana bir ön çalışma olması amacıyla düzenlenen Bursa, Balıkesir ve Çanakkale inceleme gezileri, 2-6 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Geziyi yapan ekip, Esra Karataş, Sevil Şeten, Ömer Sarı ve Simge Zilif isimlerinden oluştu.

Bursa’da inceleme gezilerinde, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Araştırmaları Merkezi’nin desteğiyle, dağ ve ova köylerinde gözlem yapıldı. Ayrıca Karsak, Sölöz, Burcun, Paşayayla, Bağlı, Güneybudaklar, Gelemiç, Kıranışıklar, Kemaliye, Belenören başta olmak üzere, Bursa’nın özgün nitelikleriyle bugüne ulaşmış köylerinde incelemelerde bulunuldu ve köylülerle görüşüldü.

Çallı,Çallı, BalıkesirBalıkesir’de ise Balıkesir Valiliği’nin desteğiyle, batı yönündeki bir aks üzerinde ve Edremit Körfezi çevresinde yörük, alevi, muhacir ve yerli köyleri gibi farklı ve özgün nitelikler taşıyan kırsal yerleşimlere gidildi. Kocabük, Taşarası, Bostancı, Çallı, Pelitköy ve Karaağaç, Balıkesir’in gezilen başlıca köyleri oldu.

Tuzla,Tuzla, ÇanakkalePlanlama ekibinin son durağı ise Çanakkale'ydi. Özgün mimarisiyle öne çıkan ve farklı sosyal özelliklere sahip kırsal yerleşimler, Çanakkale Belediyesi’nin desteğiyle ziyaret edildi. Yeşilyurt, Adatepe, Sazlı, Büyükhusun, Behramkale, Bektaş, Balabanlı, Koyunevi, Bademli, Babakale, Tuzla, Babadere, Çıplak, Tevfikiye, Kalafat, Yiğitler ve Denizgöründü başta olmak üzere, çok sayıda Çanakkale köyü çalışma kapsamında incelendi.

Yapılan açıklamada, kırsal miras strateji rehberi için bir başlangıç olan inceleme gezilerinde en temel kazanımın Güney Marmara kırsalında yerleşim özelliklerinin topografya, üretim biçimleri ve sosyal yapıya bağlı olarak ne şekilde farklılaştığının gözlemlenmesi olduğu kaydedildi. Ayrıca, alanda yapılan görüşmelerde kırsal kesimin geçirdiği değişim, sorunlar ve değerler üzerine veri toplandı.