Güngören Belediyesi Riskli Bölgeye Konut Yapacak



Tozkoparan’da kentsel dönüşüm adı altında yurttaşların elektrik, su ve doğalgazlarını kesen Güngören Belediyesi, yeni bir projesiyle yine tartışılıyor. Belediye, gelir elde etmek için zemin sıvılaşması ve heyelan riski olan bir bölgede konut projesi inşa etmeye ve müteahhitlik yapmaya hazırlanıyor.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; Güngören Belediyesi, önce Gençosman Mahallesi’ndeki 6 bin 402 metrekare büyüklüğündeki arazinin imar planlarını değiştirdi. Arazinin statüsü, ‘belediye hizmet alanı’ndan ‘ticaret ve konut alanı’na dönüştürüldü. Ardından da Belediye Meclisi toplantısında, bu arazi üzerine bir konut projesi inşa edilmesine ve yapılacak dairelerin satılmasına yönelik bir teklif getirildi. Teklif, AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oyçokluğuyla Belediye Meclisi’nden geçti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Dere taşkın sınırında
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) yaptığı çalışmalar ve hazırladığı rapor ise projenin tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor. Raporda, Güngören Belediyesi’nin konut projesi yapacağı arazinin oldukça düz bir arazi olduğu, neredeyse hiç eğim bulunmadığı, bu nedenle yüzey sularının birikmesine çok müsait olduğu belirtiliyor.

İSKİ’nin yaptığı çalışmada, “alanın yarıdan fazlasının dere taşkın sınırları içinde kaldığı” da vurgulanıyor.

İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalara göre ise, konut projesi yapılacak arazi gevşek bir zemine sahip. Bu nedenle alan “zemin sıvılaşması ve heyelan” riski taşıyor. Ayrıca arazinin yeraltı su seviyesi, yüzeye çok yakın. Bu da projenin hayata geçirilmesi durumunda, olası bir depremde büyük can ve mal kayıplarının yaşanabileceği anlamını taşıyor.

İBB projeye dava açtı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), konut projesine karşı dava açtı. Güngören Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Alaeddin Aktay, bu davanın sonuçlanmasının beklenmesi gerektiğini belirtti. Aktay, “Biz hukuki sürecinin beklenmesinden yanayız. Bu konut projesinin yapılacağı alan, aynı zamanda bir yeşil alan ve biz yeşil alanların da korunmasından yanayız.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.