Günlük Kiraya Akıllı Kilit Formülü



Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, dairelerin iş gezileri ve yabancı tursit konaklamasının yanında fuhuş ve illegal amaçlar için de tercih edildiği iddia ediliyor. Otel işletmecileri konuya ‘haksız rekabet’ olarak bakarken, günlük kiralama işi yapanlar “Otellerin yetmediği noktada biz hizmet veriyoruz ve her gelir grubuna hitap ediyoruz” diyor.

Günlük kiralama sektörü sorunlarını çözmek ve kayıt altında faaliyet göstermek için kendi formülünü geliştirdi. Alternatif Konaklama Derneği Başkanı Mehmet Ülkü aynı zamanda online günlük kiralama yapan bir şirketin da ortağı. Remi Onur ile birlikte 3 yıldır pazar araştırması yaptıklarını söyleyen Ülkü, “Akıllı Kilit Sistemleri adında bir çözüm ürettik. Evlere taktığımız panel ve geliştirdiğimiz yazılımla artık daire kiralayanların isimleri, ödedikleri para her şey kayıt altında olacak” dedi.

İstanbul’da 100 daire üzerinde başlattıkları çalışmayı Türkiye geneline yaymak istediklerini söyleyen Ülkü, bu amaçla Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. Mehmet Ülkü, yapılan taslak çalışmayla günlük kiralama yapanlara yüzde 8 vergilendirme beklediklerini dile getirdi.

Sistem nasıl çalışacak?

Ev sahibi internet üzerinden müşterisinin kimlik bilgilerini işliyor ve ona otellerde olduğu gibi bir kart veriyor. Kartı okutarak eve giriş yapabilen müşterinin tüm kimlik bilgileri istenildiği takdirde tek düğme ile Emniyet Müdürlüğü ile paylaşılıyor. Sistemde evlerin kiralama bedelleri, yıl içinde kaç gün kullanıldığı gibi bilgiler kayıtlı olduğu için vergi için de denetim sağlanıyor.