Gürçeşme’ye ‘Kale Modeli’



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’nin ardından Gürçeşme’de de kentsel dönüşüm çalışmalarına start verdi. Jeolojik açıdan sakıncalı bölgede bulunan 120 yapı boşaltıldı. Mülk sahipleri ile görüşmeler Ağustos’ta başlayacak. Yapıların yıkılacağı bölge ağaçlandırılacak. Projenin maliyeti 20 milyon TL’yi aşacak.

Boşaltma işlemi başladı

Son 60 yılda sürekli göç alan ve buna bağlı olarak çarpık kentleşmenin getirdiği sıkıntıları tüm yoğunluğuyla yaşayan İzmir, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla örnek olmaya devam ediyor. Birinci derecede deprem kuşağında olan İzmir’de jeolojik sakıncalı olan alanların boşaltılmasına dönük projelerinden bir tanesi için daha düğmeye basıldı. Kadifekale heyelan bölgesinin ardından Gürçeşme heyelan bölgesinin de kamulaştırılarak boşaltılması çalışmaları başladı.

Uzundere’de tahsis

Toplam 1.5 hektar genişliğindeki heyelan bölgesinde bulunan 120 yapının bir kısmı, tehlikeli olduğu için sahipleri tarafından boşaltıldı. Mülk sahiplerinin bir kısmı, Ağustos ayı başında görüşmeye davet edildi. Büyükşehir Belediyesi’nin bölgedeki tüm mülk sahiplerini etap etap görüşmelere çağıracağı ve kamulaştırma bedelleri karşılığında Uzundere Toplu Konutları’ndan daire tahsis önerisi getireceği bildirildi. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından yapıların yıkımı gerçekleştirilerek bölgenin ağaçlandırılmasına başlanacak.

Kadifekale’de süreç

1978 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla “afete maruz bölge” ilan edilen 42 hektar alan üzerindeki İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1.Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerinde 20 Temmuz 2006 tarihinde kamulaştırma kararı alınmıştı. Heyelan bölgesinde bulunan 1968 yapı için 2007’de başlayan yıkımlar kapsamında şu ana kadar 1600 yapı yıkıldı.