''Güvenliği Ön Plana Alarak, En Son Teknolojiyi Kullanarak Santrallar Kurulacak''



Fotoğraf: Uğur Yıldırım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de inşa edilmesi planlanan nükleer santralın güvenliği ön plana alarak ve en son teknoloji kullanılarak kurulacağını belirtirken, ''O yüzden herhangi bir risk söz konusu değildir'' dedi.

Bakan Yıldız, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka ile Japonya Dışişleri Bakanlığı Silahsızlanma, Yaygınlaşmanın Önlenmesi ve Bilim Departmanı Genel Müdürü Dr. Matio Niogawa'yı makamında kabul etti. Görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Yıldız, Büyükelçi Tanaka ve Niogawa ile Japonya'nın Türkiye'de inşa etmek istediği nükleer santral ile enerji alanında bir kısım konuların mütala edildiğini bildirdi.

Türkiye ile Japonya arasında nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına dönük bir çerçeve anlaşma imzalamak istediklerini de belirten Enerji Bakanı, ''Aramızda büyük bir ayrılma noktası yok, bir metin üzerinde mutabık kalınacağını ümit ediyorum. Onlar üzerinde karşılıklı fikir mütalaası üzerinde bulunduk'' dedi.

Nükleer santralde güvenlik ön planda olacak

Ermenistan'daki Medzamor nükleer santralinin sızıntı yapıp yapmadığı konusunda kendisine hangi bilgilerin geldiğinin sorulması üzerine Yıldız, Çernobil kazasından sonra Türkiye'de RESA adında bir radyasyon erken uyarı sistemi kurulduğunu ve sistem aracılığıyla 24 saat TAEK'e bildirim geldiğini söyledi.

Verilere göre radyasyon seviyelerinin yüksek olmasıyla ilgili herhangi bir bulguya rastlanılmadığını kaydeden Taner Yıldız, şunları söyledi:

''Şu anda bizim ölçümlerimizde halkımızın sağlığına sıkıntı verecek herhangi bir yükselme söz konusu değil. Ama bu vesileyle bir şeye daha dikkatinizi çekmek isterim ki yalnızca Türkiye'de nükleer santralın yapılmış olması bir kısım çevrelerde bahsedildiği gibi tehlike unsuru olmuş olmuyor. Hemen 16 kilometre ilerimizde eski teknolojiyle yapılmış ve süresi hemen hemen dolmak üzere olan bir santralın tehlikesinden bahsediliyor.

Şu anda Japonya ile nükleer santral anlaşması yapsak her bir santralde 4 ünite olmak üzere 8 tane uluslararası nükleer santral kurmuş olacağız. O yüzden güvenliği ön plana alarak, en son teknolojiyi kullanarak bu santralları kurulmuş olacak. Herhangi bir tehlike, herhangi bir risk söz konusu değildir. Bazı gazetelerde görüyorum Ermenistan'a dur demişiz, biz elektrik verelim demişiz. Şu anda bizim böyle bir görüşmemiz olmadı. Böyle bir radyasyon yükselmesi de olmadı.''

Özel sektör kontrat devrini bekliyor

Bir gazetecinin, ''Mavi Akım'da 6 milyar metreküplük bir kontrat devri yapılması düşünüyor, fakat sektör bunun pek olası olmadığını söylüyor. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, kontrat devirleriyle ilgilenen firmaların kendisiyle görüşmek için geldiğini belirterek, ''Bunların sayısı da şu anda 5-6'dan az değil. O yüzden 6 milyar metreküplük gazı kontrat devriyle özel sektöre vereceğiz ve buna da büyük ilgi duyulacağı kanaatindeyim'' dedi.

Japonya Büyükelçisi

Japonya Dışişleri Bakanlığı Silahsızlanma, Yaygınlaşmanın Önlenmesi ve Bilim Departmanı Genel Müdürü Dr. Matio Niogawa, Bakan Yıldız'ın Tokyo ziyaretinden sonra nükleer enerjinin barışcıl kullanımı konusunu görüşmek için Ankara'ya gelmeye karar verdiklerini belirtirken, ''Bu, gelecekte Türkiye ile Japonya arasındaki bir işbirliğine olanak sağlayacak serbest piyasa anlaşması. Bu ilk görüşme olmasına rağmen mümkün olan en kısa zamanda nihayete ermesini umuyoruz'' dedi.

Bir basın mensubunun ''Türkiye'de inşa edilmesi planlanan nükleer santralle ilgili Japonya tarafının Hazine garantisi istediği belirtiliyor, bu doğru mu?'' şeklindeki sorusu üzerine Niogawa, Hazine garantisinin önemli bir konu olduğunu, fakat şu anda böyle bir konunun gündemde bulunmadığını, bu konunun gelecekte hükümetlerarası görüşmelerde ele alınabileceğini söyledi.