Güvenliğinizi Tehlikeye Atmayın

150 milyon dolarlık güvenlik sektörünün ortalama 10 milyon doları alarm sistemleri dedektör pazarından oluşuyor. Yangın, soygun gibi risklere karşı alınan güvenlik önlemleri kadar doğalgaz zehirlenmelerine karşı önlemler de önem taşıyor. Buna karşı piyasada ‘doğalgaz alarm cihazı’ ve ‘karbonmonoksit dedektörü’ satılıyor. Ancak uzmanlar, Çin malı olan ve sensörü kalitesiz olduğu için neredeyse yemek buharından dolayı bile sesli uyarı yaptığı için kullanılamayan ucuz ürünlere karşı uyarıyor. Üstelik bazılarının ortamdaki karbonmonoksit ölçüm sınırı 300-400 ppm olanlar da var. Oysaki karbonmonoksitin zararlı etkisi 150 ppm’den başlıyor.

Evsa Gaz Alarm Sistemleri yetkilisi Özgür Satılmış, gaz dedektörü olarak anılan karbonmonoksit ölçüm cihazının 50 TL ile 150 dolar arasında satıldığını söyledi. Doğalgaz alarm cihazının sızıntıyı algıladığını belirten Satılmış, varlığını hiç belli etmeyen karbonmonoksit dedektörünün yaşamsal önemi olduğuna ve kalitesinin önemine dikkat çekti.

Sahte ürünlere dikkat

Satılmış, doğalgaz sobalı evlerde hiç bulunmayan dedektörlerin bu tip evlerde de gerekli olduğunu ifade etti. Gaz ve karbonmonoksit alarm ve dedektör pazarının büyüklüğünün 10 milyon TL olduğunu dile getiren Satılmış, konutlarda dedektör bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesiyle sektörün büyüyeceğini ve talihsiz olayların da önüne kolayca geçileceğini kaydetti.

Egs Güvenlik’in sahibi Celil Ergin de, zehirlenme yüzünden gerçekleşecek üzücü ölümlerin çok az bir harcama yapılarak önüne geçilebileceğini ifade etti. Ancak Ergin’e göre bu cihazlara yönelik piyasada da yapılan sahtekârlıklara da dikkat etmek gerekiyor. Çin mallarını ve özellikle LPG dedektörünü karbonmonoksit diye satan firmalar da bulunuyor. Orijinal karbonmonoksit dedektör ve alarmlarının alınması gerekiyor. Ergin bu ürünlerin de fiyatlarının 70 Avro’dan başladığına dikkat çekti.

Doğalgazda kaçak esnasında gaz tavana doğru yükselir. Dedektörler tavandan 5-20 santimetre aşağıya ve gaz kaynağına yatay olarak 1-2 metre uzağına monte edilmeli. Ancak LPG ağır olduğu için buna karşı kaçak dedektörünün tabana yakın olması gerekir.