Güvenpark’ta Yargı Kararına Uyulmuyor



Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi, Güvenpark Koruma Amaçlı İmar Planları’nın iptal edilmesinden sonra alandaki çalışmaları yerinde inceledi. İncelemeye, Mimarlar odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,  Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen ve Kent İzleme Merkezi Sekreteryası Redife Kolçak katıldı.

İnşai faaliyetlerin, sondaj çalışmalarının devam ettiği Güvenpark ile ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Güvenpark’ta Koruma Amaçlı İmar Planları iptal edilmişken ve mahkeme altyapı ile ilgili düzenlemelerin parkın özgün yapısını bozacağını ifade etmişken, yerinde yaptığımız incelemelerde,  çalışmaların devam ettiğini, Güvenpark’ın altının oyulduğunu tespit ettik. Mahkeme kararlarını Ulaştırma Bakanlığı’na göndererek, yargı kararlarına uyularak alandaki tüm çalışmaların durdurulması gerektiğini resmi yazı ile bildirmiştik. Ancak gelinen aşamada, bakanlık yargı kararlarını uygulamak yerine, Güvenpark’ın altını oymaya devam ediyor. Bakanlık yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız.” diye konuştu.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu

 

“Güven Anıtı’nda taşlar arasında dolgular dökülmüş, korozyonlar oluşmuş. Anıt tehdit altında”
“Güvenpark’ın altını oyma çalışmalarının ivedi olarak durdurulması gerekiyor. Bu sondajlar Güvenpark’ı ve anıtı tehdit ediyor. Güven anıtı risk altında” diyen Candan, şöyle devam etti:

“Güven Anıtını da yerinde inceledik, anıtın taşları arasındaki dolgular yer yer dökülmüş ve korozyona uğramış durumda, yer yer oluşan çatlaklarla anıtın da süreçten zarar göreceği açık. İvedilikle yargı kararlarına uyulması ve anıtın bakımının yapılması gerekiyor.  Avusturya’da Viyana Eldberg dökümhanesinde dökümü gerçekleştirilen anıtın kaidelerindeki kabartmalar Türkiye’de yapılmıştır. Anıtın taş kısımlarında Franz Wirt Triberer ve Anton Hanak ve öğrencileri çalışmış, Hanak’ın ölümünden sonrada Josepfh Thorak tarafından tamamlanmıştır. Cumhuriyet’in kuruluş simgelerinden olan Güvenpark ve Güven Anıtının onarımı ve bakımının yapılması içinde Kültür Bakanlığı’na ve Büyükşehir Belediyesine çağrıda bulunuyoruz. İnşai faaliyetler durdurulsun, anıtın onarımı ve bakımı yapılsın.”