Güvercinada Kalesi'nin Restorasyonu



Fotoğraf: Kuşadası Belediyesi

Kuşadası Güvercinada Kalesi'nde belediye tarafından yapılan, ancak tarihi dokuya zarar verildiği iddiaları üzerine durdurulan restorasyon çalışmaları, Aydın Müze Müze Müdürlüğü kontrolünde yeniden başladı.

Güvercinada'daki sur duvarları ve iç kalenin onarım çalışmaları başladı. Adanın açık hava müzesi, arkeopark ve dinlenme amaçlı olarak hizmete sunulması için Kuşadası Belediyesi tarafından rölöve hazırlatıldı. Ancak, restitüsyon ve restorasyon projesi doğrultusunda yapılan çalışmalar, 27 Kasım'da bazı sivil toplum örgütlerinin “tarihi dokuya zarar verildiği” yönündeki iddiaları üzerine durdurulmuştu.

Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu uzmanlarının yaptığı incelemelerin ardından, çalışmaların Aydın Müzesi kontrolünde yeniden başlaması kararı alındı.

Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Koruma Kurulunun kararı doğrultusunda Güvercinada'da, Aydın Müze Müdürlüğü tarafından görevlendirilen iki uzmanın denetiminde devam eden çalışmalarda, kale içerisinde daha önce yapılmış izinsiz beton uygulamaların yıkımı ve hafriyat Kuşadası Belediyesi ekiplerince yapılıyor.

Kuşadası Belediyesi Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Birimi Sorumlusu Ümit Özkan, yaptığı açıklamada, Aydın Müze Müdürlüğü'ne bağlı iki uzmanın denetiminde yürütülen çalışmalarda, Güvercinada'nın tarihi ve doğal dokusuna zarar verecek hiçbir uygulama yapılmadığını belirtti.

Güvercinada ve kale içinde yapılan işlemin, sadece söz konusu kaçak ve izinsiz uygulamaların kaldırılması olduğunu kaydeden Özkan, şunları kaydetti:

“Güvercinada'da Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Koruma Kurulu'nun onayladığı restitüsyon ve restorasyon projeleri doğrultusunda çalışmalarımıza başladık. Sur duvarları ve iç kalemiz restore edilecek, ayrıca çevre düzenlemesi yapılacak. Başlayan yıkım ve hafriyat çalışmaları yaklaşık bir ay daha Aydın Müzesi uzmanları denetiminde devam edecek. Yapacağımız açık hava müzesi ve arkeoparkın Güvercinada'ya ve Kuşadası'na değer katacağına inanıyoruz”.