Güvercintepe’de İmar Artışı Kararı Alındı



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Ekim ayı oturumlarında Başakşehir'e bağlı Altınşehir Güvercintepe mevkiinin imar planları görüşüldü. Bölgenin 1/5000’lik imar planları geçtiğimiz yıl Eylül ayında onaylanmıştı. İlçe belediyesi 1/1000'lik uygulama imar planlarını hazırlayarak İBB Meclisi'ne sundu. İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun görüştüğü rapor İBB Meclisi'nce oybirliği ile kabul edildi.

Alınan kararla uygulama imar planlarında bölgenin, okul, park, yeşil alan, dini tesis alanı, konut ve kreş alanı, sosyal, kültürel, sağlık tesisler için alan da belirlendi. Bölgenin 3 bin 500 dönümlük alanı kapsayan bölgenin meydanları ve yolları da tanımlanmış oldu. Şu an 120 bin kişinin yaşadığı gecekondu bölgesinde yüzde 15 ile yüzde 60 arasında imar artışı verildi.

Yenileme için yüzde 15 ile 60 arasında imar artışı verildi

Bölgedeki konutların yıkılıp yeniden yapılması için Fikirtepe’de olduğu gibi imar artışı hakkı da tanındı. 500 metrekareden küçük parsellerde ikiz düzende, ön bahçe, arka ve yan bahçe mesafeleri 3 metre yükseklik 9,5 metre olarak belirlendi. Parsellerdeki birleşme durumunda 500-1000 metrekare arasındaki alanlarda imar artışı yüzde 15 olurken; 1000-2000 metrekare arası alanlarda yüzde 20 artış; 2000-5000 metrekarelik alanlarda yüzde 30 artış sağlandı. 5000 metrekareden büyük parsellerde ise yüzde 40 imar artışı sağlandı. 5.000 metrekareden büyük parsellerde ise emsal değeri 60 arttırılacak.

Başkan Uysal: “Güvercintepe’nin tapusu vatandaşın cebinde”

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, alınan kararla ilgili yaptığı açıklamada, kararın bölgedeki vatandaşlara hayırlı olmasını dilediğini belirterek, Altınşehir Güvercintepe de şu an 120 bin kişilik nüfusun yaşadığı bölgeye imar planı geldiğini söyledi. Başakşehir ilçesine bağlı Altışehir Güvercintepe Mevkii'nde şu anda mevcut bir yerleşim olduğunu vurgulayan Uysal, şöyle konuştu;

“Güvercintepe'de yaklaşık 3 bin 500 dönümlük alanda imarsız yapılaşma vardı, meclisten çıkan kararla onların imar planı çıktı. Bu planda vatandaş normal bir şekilde arsasına ev yapabilecek. Çünkü kendi mülkiyeti. Geçmişte bölge gecekondu görünüyordu. Gecekondular imarsızlıktan ve imarsız yapılaşmadan dolayı o bölgede kaçak yapı durumuna düşmüştü. Herkesin kendi mülkü veya arsasına imar çıkarmış olduk. Vatandaş planı uygulayamazsa evini yıkıp yapmasını biz teşvik etmek adına, onlara emlak farkı verdik.”

Emsal farkını vatandaşlara bölgeyi birleştirme esnasında vereceğini aktaran Mevlüt Uysal, Altınşehir Güvercintepe'de oturan insanların meclisten geçen kararla tapularının artık cebinde olacağını belirtti.