GYODER ‘Anadolu Buluşmaları’nın İkincisini Konya’da Gerçekleştirdi



Gayrimenkul sektörünün çatı örgütü GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği)’in, Konya Ticaret Odası (KTO) işbirliği ile 7 Mart 2019 tarihinde düzenlediği ‘Anadolu Buluşmaları-Konya’ toplantısına, KTO Yönetim Kurulu Üyeleri ve gayrimenkul sektörü temsilcileri katıldı. Konya Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “GYODER Anadolu Buluşmaları’nda Mardin’in ardından ikinci şehir olarak Konya’yı seçmemizde, kentin tarihi geçmişi ve ekonomik gelişimi önemli rol oynadı. Konya’nın geçen yıl konut satışında altıncı sırada olması dikkat çekici bir gelişme ve bunu çok iyi değerlendirmek lazım” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

“Refah ve güvenliğimiz için şehir planlaması gerekli”
Türkiye’de artık şehir planlamasının bilimsel ve teknik anlamda olması gerektiği gibi yapılması ve uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, şunları söyledi: “Günümüzde her şey insanın refahı, güvenliği ve rahatı için. Bu nedenle şehir planlamasının gerekliliğinin özellikle altını çiziyorum. İkinci konu istatistik, yani ölçemediğimizi yönetemeyiz. Ölçeceksiniz ve ölçüleri de bu planlama misyonuyla beraber uygulayacaksınız. Sosyoekonomik, siyasi, her ne gerekçe olursa olsun idealize edilen Türkiye için bu kriterleri hayata geçirmeliyiz. (...)Tabii Türkiye sadece İstanbul’dan müteşekkil değil, onun için Anadolu’ya çıktık. GYODER olarak, gayrimenkul alanında önemli bir yol kateden Konya’ya yönelik gerçekleştirdiğimiz bu özel toplantıdan çıkan sonuçların takipçisi olacağız."

Feyzullah Yetgin

(...)Yabancıya satış konusuna da değinen Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Geçen yıl yabancı yatırımcılara 40 bine yakın konut sattık, 6 milyar dolarlık bir ciro gerçekleştirdik. Bu yıl 10 milyar dolarlık satış hedefimiz var. Bu kapsamda, Almanya’da düzenlediği ‘Evim Türkiye’ fuarına katıldık. Yaklaşık 6 bin gurbetçimiz bu fuarı gezdi, alımlar yaptı, yazın memlekete geldiklerinde yatırım yapacaklarını söyledi. El birliğiyle, aktif bir şekilde yurt dışındaki fuarlara katılmaya devam edeceğiz. Sırada Fransa’daki MIPIM Fuarı var. MIPIM satışa yönelik değil ama yatırımcı ve muhtemel iş birlikleri açısından çok önemli uluslararası bir platform” şeklinde konuştu.

“Temennimiz ortak hareketle sıkıntıların üstesinden gelinmesidir”
Toplantının açılış konuşmasını yapan KTO Yönetim Kurulu Üyesi Fahreddin Özkul, inşaat ve gayrimenkul sektörünün istihdama katkıda bulunmaya ve ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam edeceğine inandıklarını belirterek, “Gerek misyon ve vizyonu gerekse kurulduğu günden bu yana sektörün gelişmesine yönelik gerçekleştirdiği programlarla, hem sektörün disipline edilmesi hem gelişimini sağlaması dolayısıyla GYODER’e teşekkür ediyorum. Gayrimenkul sektöründe güncel verilerin masaya yatırılması, hükümetin ekonomik yaklaşımının gayrimenkul sektöründeki etkilerinin ele alınmasının yanı sıra, güncel kanun ve mevzuatların değerlendirilmesinin amaçlandığı bu toplantının, sektörde faaliyet gösteren tüm üyelerimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Temennimiz, sektörün içinde bulunan paydaşlar ve hükümetimizin ortak hareketiyle mevcut sıkıntıların üstesinden gelinmesidir” dedi.

Fahreddin Özkul

(.....)
“Sektörü doğrudan etkileyecek önemli adımlar atıldı”
GYODER’in gayrimenkul sektörünün sesini ilgili bakanlıklara iletmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirten GYODER Başkan Yardımcısı Ersun Bayraktaroğlu, şöyle konuştu: “Yeni Ekonomi Programı’nda yer alan Finansal Hizmetler Kurulu’nun, gayrimenkul sektörünü de kapsayacağını ve sektöre yön veren koordine edici bir kurul olarak uzun süredir diğer sektör kuruluşları ile birlikte üzerinde çalıştığımız bir ‘konsey’ fikrini destekleyeceğini umuyoruz.

Ersun Bayraktaroğlu

İkinci konu kira artış oranına dair üst sınır. Eylül 2018’de kira artışında TÜFE artışıyla ilgili yasal düzenleme yapıldı. Bir de bunun yanında dövizle kiralamalara yönelik sınırlamalar geldi. Üçüncü konu yine ekonomi programındaki, taşınmaz değerleme sisteminin kurulması ile başta emlak vergisi ve tapu harçlarının gerçek değerleri üzerinden alınmasını sağlayacak bir gayrimenkul vergilendirme sistemi oluşturulması. Taşınmaz değerlere yönelik aslında ilk adım atıldı. 5 Şubat 2019’de yayınlanan kararnameyle, taşınmazların toplu değerlendirme yöntemiyle değerini belirlemek, değer bilgi merkezi kurmak, yönetmek ve değer haritalarının belirlenmesiyle güncel tutulmasını sağlamak şeklinde bir hükümle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı içinde Taşınmaz Dairesi Başkanlığı oluşturuldu.

Bu daire, ulusal coğrafi bilgi sistemi kurulması yoluyla da il ve ilçe bazında gayrimenkul değerlemelerini tek elden yapacak ve bu bilgileri kamuoyunun kullanımına sunacak. Dördüncü olarak, imar planı revizyonlarıyla oluşan değer artışlarından kamuya gerçekçi oranda pay alınması ve artışların adaletli paylaşımının sağlanması konusunun tekrar ekonomik programda yer alması, bu konuda bir çalışma yapıldığını gösteriyor. Beşinci husus, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın faaliyete geçmesi oldu. Tüm bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Dolayısıyla bu gelişmeler, önümüzdeki dönemde gayrimenkul sektörünün gündeminde önemli yer tutacaktır.”

“Türkiye’de bütün imar planları baştan yenilenecek”
Türkiye büyük bir dönüşümün içinde olduğunu vurgulayan GYODER Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören, “...Ülkemizin GSMH’sini oluşturan dört büyük sektörden biriyiz. Sektör olarak kendi kendimizi disipline etmemiz gerektiğini savunuyoruz. GYODER olarak sektöre yönelik pek çok değişikliğe katkıda bulunduk. Kentsel dönüşüm, imar kanunundaki değişiklikler, imar yönetmeliği, yabancılara satış konularında çok önemli katkılarımız oldu.

Gürsel Öngören

Müteahhitlerin sınıflandırılması konusunun uzun zamandır takipçisiydik. Bu yönetmelikle artık kimse kapasitesinin üstünde iş alıp yarı yolda kaldım demeyecek ve insanları mağdur etmeyecek. Şu anda toplam kayıtlı müteahhit sayısı 133 bini geçici olmak üzere 435 bin, yani 300 bine yakın müteahhit var. Bu işin sonunda benim öngörüm Türkiye’de lisanslı 50 bin müteahhidin kalacağı yönünde. Yani müteahhitlik bir meslek haline gelecek. Ayrıca son çalışmalardan da anlıyoruz ki, bundan sonra Türkiye’de kaçak inşaat yapılmayacak. İmara aykırı bir bina yapılmayacak. İnsanların yaşam kalitesini bozacak ve büyük rantlar elde edecek şekilde arsaların imarları değiştirilmeyecek. Böyle bir döneme geçiyoruz.

Türkiye’de şu anda bütün imar planları baştan yenilenecek. Bütün belediyelerde kentsel dönüşüm alanları belirlenecek ve bu süreç, bir plan program doğrultusunda ilerleyecek. Ayrıca önümüzdeki dönemde hayata geçecek önemli bir konu daha var; uzun vadede inşaat ruhsatları sınırlandırılacak. Yani belediyeler, gelecek 5-10 yılda nüfus artışlarını, ekonomik gelişmeleri de imar planlarına yansıtacak ve ruhsatı sınırlandıracak” diye konuştu.  

“Fonlar Türkiye’nin geleceğidir”
GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Yeniay, “GYODER olarak sürdürdüğümüz ciddi çalışmalar çerçevesinde şu ana kadar bakanlıklarla bir dizi toplantılar yaptık. Belki iki yıl önce sıraladığımızda en az 10-15 olumsuz madde varken şu anda bu sayı 3’e düştü. GYODER, tüm yasal düzenlemelerde ciddi manada masanın bir tarafında ve sektörü, sektör temsilcilerini mağdur etmeyecek veya en az mağduriyetle sürecin üstesinden gelebilecek şekilde çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Kentsel dönüşüm sürecine de değinen Aziz Yeniay, şunları söyledi: “Bugün İstanbul’da riski yüksek olan yerler değil, büyük ölçüde rantı yüksek olan yerler dönüştü. Yeni bir planlama, yoğunluk artışına gidilmeyecek şekilde yapılmalı. Bunun anlamı da, vatandaş elini cebine koyacak. Kamu da, vatandaşa kredi ya da hibe desteği verecek.”

Konyalı sektör temsilcileri tanıtım konusunda destek istedi
Tapu harç ve vergilerinin yüksek olmasının gayrimenkul sektörünün en büyük sıkıntılarından biri olduğunu dile getiren Konyalı sektör temsilcileri; firmaların gerçek mali verilerini ortaya koyamaması dolayısıyla da kentin gerçek değerinin ortaya çıkmadığını ifade etti. Ayrıca Konya’nın yatırımcılara daha iyi anlatılması konusunda tanıtım desteğine ihtiyaç duyduklarını belirten sektör temsilcileri, yabancı yatırımcıya satış konusunda da Anadolu’nun belli bölgelerinde avantajların artırılması gerektiğini savunarak, bu konuda bir çalışma yapılması talebinde bulundu. Toplantının sonunda sektör temsilcilerinin, Konya’da sektörün yaşadığı sorunlara ve bu sorunların çözümüne yönelik kapsamlı bir çalışma hazırlaması istendi.