"Habitat" Fotoğraf Sergisi İstanbul Modern'de



Sergi, İstanbul Modern Fotoğraf Danışma Kurulu’yla birlikte seçilen 13 sanatçının üretimlerini, habitat kavramı çerçevesinde bir araya getiriyor. İstanbul Modern, güncel fotoğraf alanının öne çıkan sanatçılarını, kavramsal bir çerçeve etrafında bir araya getirerek Türkiye’de fotoğrafın bugününe ve geleceğine dair yeni eğilimleri takip ediyor. “Habitat” sergisi, 2016 yılında Avrupa fotoğrafına adanan PHotoEspaña Fotoğraf Festivali kapsamında Festival Davetli Sergi Mekanı olarak konumlandırıldı.

Merih Akoğul, Orhan Cem Çetin, Murat Germen ve Sıtkı Kösemen’in danışmanlığında, küratörlüğünü Sena Çakırkaya’nın üstlendiği “Habitat”, insanın kent ve doğal yaşamla ilişkisi, göç, kentsel dönüşüm, yolculuk, kişisel alan ve distopya gibi konuları ele alıyor. Her geçen gün yeniden tanımlanan mekan kavramının izini süren “Habitat” sergisinde; konuya dair farklı bakış açılarını sunan Kürşat Bayhan, Kerem Ozan Bayraktar, Zeynep Beler, Görkem Ergün, Beril Gür, Çağlar Kanzık, Oğuz Karakütük, Barbaros Kayan, Gündüz Kayra, Neslihan Koyuncu, Desislava Şenay Martinova, Ali Taptık ve Serkan Taycan’ın fotoğraf ve videoları yer alıyor.

Yaşamın temel devinim ve çatışmalarının sahnesini tanımlayan kavramlardan birini kendine isim ve konu olarak seçen “Habitat” sergisi, fotoğraf aracılığıyla bu sahnenin farklı hallerini, algılanış şekillerini ve zaman içinde geçirdiği dönüşümleri bir araya getiriyor. Fiziki olarak neredeyse her gün yeniden üretilen ve tanımlanan, bu nedenle de zaman içinde toplumsal bellekle çelişkili bir aidiyet ilişkisi kuran mekanlara yer veriyor. Diğer yandan sergi, var olan farklı toplumsal dinamiklerin girdiği ilişkiler veya çekilen sınırlar sonucunda birbirleriyle çatışan habitatlara odaklanıyor. “Habitat”, yaşam alanlarını oluşturan farklı etmenlere söz hakkı vermeyi, böylece değişen güç dengelerinin izini objektif bir şekilde sürmeyi hedefliyor.

Çaresizlik ve iktidarın, hayaller ve gerçeklerin farklı temsilleri

Kentlerin sürüklendiği dönüşümler karşısında bireylerin direnme çabasının, insanın ideal yaşam alanını kimlerin tanımlayabileceğinin ve mevcut koşulların bize sunduklarının halen kuvvetle tartışıldığına değinen küratör Sena Çakırkaya, “Habitat” sergisinin yaşam alanı üzerine farklı tahayyülleri bir araya getirdiğini belirtiyor: “Metropollerin bitki örtüsü ve kırsal alanlar üzerindeki iktidarı, değişen politikalar ve nüfus dengeleriyle sürekli geri dönüşüme maruz kalan şehir hafızası, barınma hakkı için verilen yaratıcı mücadele gibi konular, var olabilmek için gereken temel ihtiyaçlara dikkat çekiyor. İş bulabilmek veya sadece ‘kendini bulabilmek’ için kat edilen yollar, duvarlar arasında çıkılan yolculuklar, çizdiğimiz fiziksel veya hayali sınırlar yaşam ve mekan algımızı çerçeveliyor. Kendimizi daha güvende hissetmek için savunma veya saldırı tercihlerimiz yaşam stratejilerini belirliyor. Nihayetinde yaşamlarımızın ortak sahnesi olan habitat üzerinde söz sahibi olma çabamız; çaresizlik ve iktidarın, hayaller ve gerçeklerin farklı temsillerini bir araya getiriyor.”


Sergiyi, 23 Aralık 2015 - 22 Mayıs 2016 arasında İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde ziyaret edebilirsiniz.

Reklam Goruntulenme Bolumu