Hacettepe İlk ‘Engelsiz’ Üniversite



Hacettepe Üniversitesi, Sıhhiye ve Beytepe yerleşkelerini engelli yurttaşların ve öğrencilerin kullanabileceği şekilde yeniden yapılandırıyor. Projeyi yöneten Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Yılmaz, “engelsiz bir yaşam alanı” için engelli öğrencilerin düşüncelerinin de alındığını söyledi. Yılmaz, “Proje tamamlandığında, Hacettepe Üniversitesi Türkiye’nin ilk engelsiz kampusuna sahip olacak” dedi.

Yılmaz, Cumhuriyet Ankara’ya anlattığı projede öncelikli amaçlarının dış mekân kullanımını kolaylaştırmak olduğunu belirterek, “Görme engelli ve ortopedik engelli iki öğrencimizle çalışarak kampusta onları zorlayan engelleri araştırdık. Sorunların giderilmesi için onların görüşleri çok önemliydi. Anladık ki arkadaşlarımız dış mekânda daha çok zorlanıyorlar” dedi.

Yaşamın yönünü belirliyor

Ortopedik engelli öğrencilerinin bölüm seçimini “erişilebilirliğe” göre yaptığını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

“Engelli öğrencilerimizin büyük sıkıntılar yaşadığını araştırmalarımız sonucunda çok daha yakından görmüş olduk. Bir öğrencimiz geleceğini ve tahsilini erişilebilirliğe göre belirlemiş. Asıl istediği bölüm üst katlarda olmasına rağmen giriş kattaki felsefe bölümünü seçmiş. Diğer bir öğrencimiz ise gözlerinin bastonunun ucunda olduğunu, buna göre hareket ettiğini belirtti. Bizim için çok da önemli olmayan ayrıntıların onlar için büyük kolaylık sağladığını göz ardı etmişiz. Umarım proje artık böyle üzüntüler yaşanmasını engeller.”

Projenin ilk aşamasında basamak uçlarına dış hava koşullarına dayanıklı şeritler yapıldı ve bu şeritler dış mekânda yerleşke içinde tüm basamaklara uygulandı. Merdiven başlarına uyarıcı levhalar döşendi. Kampus içinde eğimleri yanlış olan rampalar da onarıldı. Ayrıca baştan aşağı yenilenmeye başlayan Güzel Sanatlar Fakültesi de engelli öğrenciler göz önünde bulundurularak düzenleniyor. Yılmaz, projenin devamını şöyle anlattı:

“Bundan sonra görme engelli öğrencilerimize yönelik tüm kampusu içeren bir yol projemiz var. En fazla engelli öğrencimiz Edebiyat Fakültesi’nde... Orada bütün katlara ulaşabilen bir asansör yapacağız. Daha önce de burada konferans salonuna giden merdivenlerin yanına bir asansör yapıldı. Ayrıca fakültede görme engelli öğrenciler için bilgisayar laboratuvarı var, burada gönüllü öğrenciler görme engelli arkadaşlarına yardımcı oluyorlar. Yoldaki mazgallar da hem görme hem de ortopedik engelli öğrencilerimizin hareketlerini zorlaştırıyor. Onların aralıklarını da tekrar elden geçireceğiz.”

‘Engellerin engeli biziz’

Yılmaz, uygulamalarda engelli öğrencileri dışlamamaya çalıştıklarını belirterek, “Engelli öğrencilerimiz bizden farklı değil, zaten görüyoruz ki onların engellerini biz oluşturuyoruz. Şimdi ise bu engelleri nasıl aşarız diye çalışıyoruz” dedi. Tasarımı henüz bitirmediklerini vurgulayan Yılmaz, Rektör Prof. Dr. Uğur Erdener ile Edebiyat Fakültesi Dekanı Musa Yaşar Sağlam’ın destekleriyle hayata geçirdikleri projede, Araş. Gör. Selin Mutdoğan ile yüksek lisans öğrencileri Eda Paykoç, Sırmahan Bilir, Roya Tavakkoli, Gürünay Ökten, Güliz Öktem, Zeynep Meriç ve Barış Yakın’ın çalıştıklarını söyledi.