Gazeteci Objektifinden 1970’in İstanbul’u



Emekli TRT Kameramanı Yüksel Hançerli, foto muhabiri olarak çalıştığı dönemde çektiği 60 fotoğrafı “1970 İstanbul” başlığıyla 8-12 Kasım tarihleri arasında sergiliyor. Emekli TRT Kameramanı Yüksel Hançerli, 1968-72 yılları arasında İstanbul’da Akşam gazetesinde foto muhabiri olarak çalışırken çektiği ve birçoğu yayınlanmamış, dönemin önemli olaylarına tanıklık eden fotoğrafları 75. Yıl Sanat Galerisi’nde sergileyecek. Sergide, Boğaziçi Köprüsü inşaatı, İstanbul şehir hatları grevi, 6. Amerikan Filosu’nun yol açtığı gösteriler, öğrenci olayları gibi fotoğrafların yanısıra; Deniz Gezmiş, Semih Balcıoğlu, Turhan Selçuk ve Aşık Veysel’e ait fotoğraflar da bulunuyor.

Yüksel Hançerli, 1970’li yıllarda ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar gereği mesleği yapmanın hiç de kolay olmadığına belirterek, “Bir futbol maçı için bize sadece 6 kare film verilirdi, eğer gol anı yakalanmamışsa fırçayı yerdik. Onun için 90 dakika boyunca vizörün ardında parmağımız deklanşörün üzerinde beklerdik. TRT’de kameramanlık yaparken de, bir maç için sadece 10 dakikalık çekim yapabilirdik” dedi.

Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Fethi Sabunsoy, sergideki fotoğrafların Türkiye’nin yakın siyaset ve sanat dünyası açısından bir arşiv niteleğini taşımasının son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

Sabunsoy, “Gazetecinin çektiği fotoğraf, sanatın yanı sıra tarihsel belge niteliğine dönüşüyor. Bu fotoğrafların korunması son derece önemlidir. Çünkü bu fotoğraflar gelecekte Türk siyasi ve sanat dünyasına ışık tutacaktır” dedi.

12 Kasım tarihine kadar açık kalacak sergi süresince Yüksel Hançerli, içinde 100’ün üzerinde fotoğrafın yer aldığı “1970 İstanbul” adlı kitabını da imzalayacak.