Ayvacık’ta Belediye Binası Bile Kaçak



Samsun’un Ayvacık İlçesi’nde Suat Uğurlu Baraj Gölü sınırlarında kaldığı için kaçak duruma düşen yüzlerce yapı arasında, belediye ve kaymakamlık gibi kamu binaları da bulunuyor. Samsun’un Ayvacık İlçesi’nde Suat Uğurlu Baraj Gölü nedeniyle yüzlerce binanın kaçak konumuna düşmesi ve tapulu arazilerin imar dışı bırakılmasıyla oluşan sorun, yıllardır çözüm bekliyor.

Edinilen bilgiye göre, 1980’li yıllarda yapılan Suat Uğurlu Barajı Gölü’nde su tutulmaya başlanmasının ardından, kıyı kenar çizgisi yeniden oluşturuldu.

Bu gelişme üzerine, ilçede göl kıyısında kalan yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda, 100 metre genişliğindeki şerit içinde kalan ve aralarında belediye, kaymakamlık gibi kamu kurumları ile yaklaşık 230 vatandaşa ait bina kaçak konumuna düştü.

Ayrıca söz konusu alan içindeki çok sayıda tapulu arazi de aynı nedenle imar uygulaması dışında kaldı.

Avcı: Suç işlediğimi itiraf ediyorum
Belediye Başkanı Erkan Avcı, kıyı kenar çizgisinin geri çekilmesi içinyasal tüm girişimleri yapmaya çalıştıklarını bildirdi. Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurduklarını, ancak bir sonuç alamadıklarını ifade eden Avcı, bunun üzerine ilçede bir girişim başlatarak, haklarını yasal yollardan almak için girişimde bulunan vatandaşlara destek verdiklerini söyledi.

Avcı, “İlçemizde 10 kilometrelik kıyı şeridinde bulunan çok sayıda ev, resmi binalar, şehrin giriş ve çıkışını sağlayan Devlet Karayolu kaçak durumda. Bu binaların yüzde 80’i baraj yapılmadan önce mevcuttu, bunlar 25-30 yıl önce yapılmıştı. Baraj yapılırken, ‘Kıyı kenar çizgisindesiniz, buraları istimlak ediyoruz’ da denilmedi. Binalar kıyı kenar çizgisinde oldukları için yıkılmaları ve cezai işleme tabi tutulmaları isteniyor. Ben burada suç işlediğimi itiraf ediyorum. Kanunlara göre yolu trafiğe kapatmam, resmi binaları yıkmam gerekiyor, ama bu pratikte çok zor. Vatandaşın binasını yıkmak için önce kamu binalarını yıkmamız lazım, ama çözüm bu değil” dedi.

Vatandaş mağdur
Çözümün yapılacak bir yasal düzenleme ya da İdare Mahkemesi tarafından verilecek bir kararla mümkün olabileceğini ifade eden Avcı,”Vatandaş tapulu arsasına çivi bile çakamıyor, ben de çok zor durumda kalıyorum” dedi.

Baraj yapılmadan önce inşa ettikleri evlerinin kenarına bahçe duvarı bile yapamadıklarını belirten vatandaşlar ise kıyı kenar çizgisinin geri çekilmesini istiyor.

Vatandaşlar, “Bu alanda kalan arazilerimiz daha önce istimlak edilseydi bu sorun yaşanmayacaktı. Ne yapacağımızı biz de şaşırdık” diyerek, tepkilerini dile getirdi.