Üç Çimento Fabrikasının Satışına Veto

Uzan Grubu'nun borçları karşılığında satışa çıkartılan dokuz çimento fabrikasından üçünün ihale sonucuna Rekabet Kurulu'ndan onay gelmedi.

TMSF'nin Uzanlar'a ait dokuz çimento fabrikasına ilişkin yaptığı ihalenin ardından Rekabet Kurulu, satışların rekabete uygun olup olmadığını belirlemek için 14 aralıkta toplanmıştı. Toplantıların ardından çıkan sonuçlar da bugün açıklandı.

Rekabet Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre Gaziantep Çimento'nun Sanko veya Çimko'ya, Ladik Çimento'nun Akçansa'ya, Van Çimento'nun da Limak-Kurtalan'a satışına izin verilmedi.

Gaziantep Çimento için tekrar ihale kararı alınırken, Ladik Çimento ikinci sıradaki Türkerler İnşaat'a, Van Çimento da Oci Çimento'ya teklif edilecek.

Kurul, Lalapaşa, Standart Çimento, Bartın Çimento, Trabzon Çimento, Şanlıurfa Çimento ve Ergani Çimento'nun devrine ise onay verdi.

Neden onay vermedi?
Rekabet Kurulu, Gaziantep Çimento'ya en yüksek teklifi veren ilk iki kuruluş Sanko Pazarlama ve Çimko Çimento'nun tek bir teşebbüs niteliğinde olduğuna ve söz konusu işlemin hakim durum yaratılmasına ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına yol açacağına hükmetti.

Kurul, Ladik Çimento ile ilgili olarak da, fabrikanın Akçansa'ya devredmesi halinde kraft torba ilgili ürün pazarında hakim durum yaratılmasına ve rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına yol açacağına gerekçesiyle bu satışı da iptal etti.

Van Çimento ihalesinin iptal gerekçesinde ise, pazarda hakim durum yaratılacağı ve rekabetin engelleneceği hükmü yer aldı.

Gelir 1 milyar doları aştı
TMSF tarafından toplam 433 milyon dolar muhammen bedelle satışa sunulan dokuz çimento fabrikası için verilen en yüksek tekliflerin toplamı 1 milyar doları aşmıştı.

Satış sürecinde Lalapaşa, Standart, Bartın, Ladik, Gaziantep, Şanlıurfa, Ergani, Van ve Trabzon çimento fabrikası ihalelerinde alınan en yüksek tekliflerin toplamı 1 milyar 73 milyon dolar olarak belirlenmişti.