Hacınınoğlu Hidroelektrik Santrali Açıldı



Foto: Ahmet Caner Baysal (AA)

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Kahramanmaraş bölgesinde enerji alanındaki yatırımlarının toplam tutarının 1 milyar dolar civarında olacağını bildirdi. Sabancı, Hacınınoğlu Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali açılış töreninde yaptığı konuşmada, buradaki tesisin aslında bu bölge için bir başlangıç olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ekim 2010'da Bandırma'da 930 megavatlık doğal gaz çevrim santrali, bu yılın Şubat ayında da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte Çanakkale'de 30 megavatlık bir rüzgar santrali açtıklarını hatırlattı.
    
Hacınınoğlu hidroelektrik santralinin 142 megavat kurulu güce sahip olduğunu kaydeden Sabancı, ''Hacınınoğlu, Kahramanmaraş bölgesinde yapacaklarımızın bir ilki, bir ilk adımı. Bu bölgede inşallah önümüzdeki günlerde 103 megavatlık Sarıgüzel'i, 214 megavatlık Kandil'i, 8 megavatlık Dağdelen'i açacağız. Bütün bunların toplamı, tüm Kahramanmaraş bölgesinin elektrik ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayacak'' diye konuştu. Güler Sabancı, bu tesislerin yapılmasında 800 kişinin çalıştığını, şu anda Kandil, Sarıgüzel ve Dağdelen'dekilerle birlikte bölgede 2500 kişinin çalıştığını ve bunların yüzde 40'ının Kahramanmaraşlı olduğunu söyledi. Sürdürülebilir su kaynaklarının yönetimini, ekonomiye kazandırılmasını ve kalkınmaya katkıda bulunmayı bir görev bildiklerini dile getiren Sabancı, şöyle konuştu:
    
''Enerjisa'nın hedefi 5 bin megavatı aşmak. Bunun yüzde 40'ı hidroelektrik santralleri olacak. 2 bin megavata yakın hidroelektrik santrallar yapacağız ve bunun dörtte biri Kahramanmaraş bölgesinde olacak. Evet, bütün bunları yapıyoruz Sayın Başbakanım... Güveniyoruz. Türkiye'nin, rekabetçi ve serbest piyasa koşullarında bir enerji dünyası olacak. Şu anda var, daha iyisi olacak. Buna güvenerek, sizlere güvenerek bu yatırımları yapıyoruz.''
    
Sabancı, Kahramanmaraş bölgesinde bugün açılışı yapılan Hacınınoğlu santralinin yanı sıra yapımı devam eden diğer 3 santralle birlikte enerjide 4 santral ile toplam 1 milyar dolar civarında yatırımlarının söz konusu olacağını bildirdi.
    
''5,5 milyar avonun üzerinde yatırım planlıyoruz''
    
Verbund Yönetim Kurulu Üyesi Ulrike Baumgartner-Gabitzer de Verbund ve Sabancı'nın 2007 yılında Enerjisa ile Türk elektrik sektöründe ''ilk ve en büyük'' uluslararası ortaklığı oluşturduğunu, Sabancı ve Verbund'un şu ana kadar 2,4 milyar avronun üzerinde yatırım yaptığını, 2015 sonuna kadar sadece elektrik üretimi alanında 5,5 milyar avronun üzerinde yatırım yapmayı planladıklarını bildirdi. Gabitzer, bu yatırımın Türkiye'deki pozitif pazar koşulları sayesinde mümkün olduğunu vurgulayarak, daimi desteklerinden dolayı Türk hükümeti ile Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (EPDK) bu fırsatı sağladığı için teşekkür etti.
    
Bandırma Doğalgaz Santrali'nin açışını Aralık 2010'da gerçekleştirdiklerini anımsatan Gabitzer, ''Türkiye, güneş, rüzgar ve su gibi zengin yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip bir ülke. Enerjisa'nın hedefi de Türkiye'de sanayi ve özel sektörün artan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bu yenilenebilir enerji kaynaklarını temiz enerjiye çevirmek'' diye konuştu. Birkaç hafta önce Enerjisa'nın ilk rüzgar santralinin açılışını gerçekleştirdiklerini, bugün de ilk büyük hidroelektrik santralinin açılışını yaptıklarını ifade eden Gabitzer, ''Bir Avusturyalı olarak bu santralde Avusturya'dan getirilen hidro tribünlerin kullanıldığını görmekten mutluluk duyuyorum'' dedi. Verbund'un Avusturya'nın lider elektrik şirketi olduğunu, elektriğin yüzde 90'ını yenilenebilir hidro enerji kaynaklarından elde ettiklerini ifade eden Gabitzer, bütün faaliyetlerinde performans anlamında en iyi olmayı hedeflediklerini söyledi.
    
120 milyon avroluk yatırım
    
Yukarı Ceyhan havzasında yer alan ve 120 milyon avro yatırımla gerçekleştirilen Hacınınoğlu Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali, toplam 142 megavat kurulu güce sahip. İki üniteden oluşan santral, yılda 379 GWh elektrik üretecek. Yıllık üretimi, Kahramanmaraş ilinin 2010 yılı elektrik talebinin yüzde 10'una karşılık gelen santralin üretimi, Türkiye'de özel sektör hidroelektrik santralleri tarafından üretilen elektriğin yüzde 3'üne denk geliyor.