"Hack-your-IKEA" Ödülleri'nden Alternatif ve Alaycı Tasarımlar



Amsterdam menşeli tasarım grubu Platform 21’a uluslararası tanınırlıklarını sağlayan, grubun IKEA mobilyalarını ‘hacklediği’, yani onları modifiye ederek alaycı bir tavırla yeniden kullanıma sunduğu tasarımlar olmuştu. Grubun 2008 yazında ilan ettiği yarışma ise, işte bu tavrı sürdürmeye yönelikti: “Hack-your-IKEA” tasarım yarışmasına dünyanın dört bir yanından gönderilen yaklaşık 100 işin her biri kendi yöntemiyle bir IKEA ürününü değiştirdi. Birinciliği paylaşan iki tasarım ise, farklı diller ve yöntemler ile ürünlerin kullanım alanlarını değiştirmekle kalmadı; onları aynı zamanda eleştirel birer nesneye dönüştürdü.

Birinci: ERIK, the elk! - Nora Feddersen, Almanya:



ERIK, IKEA FNISS kağıt çöp kutusu ile iki adet STATIST dekoratif ağacın bir araya gelmesinden oluşan, çocuklar için bir askı. Feddersen, tasarım sürecini şöyle anlatıyor:
“Öncelikle çöp kutusunun tabanından kurtuldum. Sonra da mdfden iki tane deliği olan ve üzerinde “Besle Beni!” yazan bir ahşap levha hazırladım. Bu levha, STATIST ağaçlar tarafından tutuluyor ve kova, üzerine tam olarak oturuyor. ERIK, çocukları her gün karşılıyor ve onlardan kendisini anoraklar, eldiven ve atkılarla beslemesini istiyor.”

Birinci: ASTRID - Lisette van Haasnoot, Hollanda:

 

ASTRID, IKEA’nın standart lambalarından biri. Haasnoot ise onu, satın alındığı gibi başka bir şeye çevirmenin bir önerisini sunuyor:
“IKEA’dan lambanızı satın aldıktan sonra lambayı kutunun içinden çıkarıyor ve IKEA’ya geri götürüyorsunuz. İade etmek için! Şimdilik bedava(!), ancak henüz çalışamayan bir lambanız var… Bu lambayı kullanılabilir kılmak için ise yine IKEA’dan bedavaya alabileceğiniz iki mukavvaya ihityacınız var. Bunlardan birinin içine bir lamba yerleştiriyor, lambadan çıkan kabloyu da kutunun dışından sabitliyorsunuz. Sonrasında ise iş, dilediğiniz ışık yoğunluğuna göre ASTRID’in çizgilerinden boşluklar kesmeye kalıyor.”

Mansiyon: PAX AFTERNUS Tabut - Peter Schippers, Hollanda:



IKEA’nın PAX AETERNUS dolabını bir miktar değişiklik ile bir tabuta çeviren bu katılım hakkında jüri, şunları söylüyor:
“Yenilikçi ve özgün…Yalnızca mevcut malzemeyi kullanması açısından değil, aynı zamanda hiç beklenmedik bir hamle yapması açısından da bu öneriye ödül vermeye karar verdik."

“Hack-your-IKEA” yarışması için toplanan jüri, seçkide bulunmak üzere 10 tane tasarımı da aday göstermeyi uygun görmüş. Kazanan tasarımların Hollanda’da gerçekleştirilecek Dutch Design Week’te yer alacak BRIGHT standında sergileneceği yarışmanın ödülü ise, tasarım çerçeveler. Öte yandan bu tasarımlar, Hack-IKEA sergisi ile birlikte 2009 Montreal Bienali’nde de sergilenecek.