Hadrianoupolis Zeugma'yı 'Kıskandırıyor'



Antik çağda 'Paphlagonia' ismi verilen bölgenin güneyinde bulunan Hadrianoupolis, milattan önce birinci yüzyılda kuruldu. Milattan sonra sekizinci yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanılan Hadrianoupolis'in bölgenin en büyük kenti olduğunu söyleyen Laflı, bu yıl kazı çalışmalarını, Hamam A, Erken Bizan A Kilisesi, B Kilisesi ve Roma Anıt Mezarı olarak dört ana bölümde yürüttüklerini açıkladı:

"Bu yaz başında, daha önce yüzey araştırmalarında tespit edilen alanlardan Hamam A adını verdiğimiz kent merkezindeki anıtsal yapıda çalışmalara başladık. 1 eylül tarihine kadar suren kazılarda hamamın 13 ana mekanı ortaya çıkartıldı.

Yine aynı ayda, Erken Bizans A Kilisesi kazılarında daha önce Anadolu'da örneklerine hiç rastlanmayan bazı zemin mozaiklerine rastladı. Bu mozaiklerde en az Gaziantep'te ortaya çıkan Zeugma mozaikleri kadar güzel.

Mozaikler üzerinde at, fil, panter, geyik, grifon gibi bir çok hayvan tasvir edilmiştir. Ayrıca kilise neflerinden birinde 12 farklı kuş figürü farklı pozisyonlarda resmedilmiştir.'' Laflı, Anadolu'da kilisenin inşa edildiği milattan sonra altıncı yüzyılın ilk yarısında fil olmamasına karşın, kilise zemininde bir fil tasvirinin görülmesinin ilginç olduğunu belirtti.

Tasvirlerin Geç Roma mozaik sanatı için eşsiz örnekleri oluşturduğuna da değinen Laflı, ''Hadrianoupolis'de şu ana kadar ele geçen üç adet zemin mozaiği, bu bölgenin Geç Roma mozaikleri konusunda ne denli önemli olduğunu gösteriyor'' dedi.