'Hafif'e Alınmayacak Bir İş: Dünyanın En Hafif Malzemesi mi İcat Edildi?



Bilim adamları, en hafif malzemeyi üretme konusundaki sonsuz arayışlarına çığır açan bir malzeme ekledi. Söz konusu malzeme, bir karahindibanın üzerinde durabilecek kadar hafif dövme metal.

Yahoo News’un haberine göre; University of California at Irvine’dan bir grup Amerikalı araştırmacı, HRL Laboratuarları ve California Institute of Technology işbirliğinde, strafordan 100 kat daha hafif yeni bir metal geliştirildi. Araştırmacılar, bulgularını gözler önüne semek için ilgili malzemeyi saç teli inceliğinde işleyerek bir kafes inşa ettiler.

Yeni malzeme, kendisinden önce dünyanın en hafif malzemesi ünvanına sahip olan silikon tabanlı 'aerojel'i egale etmiş olacak.

Malzemenin yoğunluğunun oda sıcaklığında ve deniz seviyesindeki havadan dahi daha düşük olabileceği iddia ediliyor.

The Journal Science dergisinin 18 Kasım tarihli sayısındaki ayrıntılı bulgularına göre, çalışma ekibi tarafından uygulanan strateji, çok daha fazla sayıda olağanüstü güç ve hafiflikteki malzemenin geliştirilmesine öncülük edebileceği için özel bir önem taşıyor. Şimdiye kadar geliştirilen –aralarında aerojellerin de bulunduğu- ultra hafif malzemelerin strüktürleri, basınç dayanımları çok düşük olduğu için 'rastgele' olarak sınıflandırılmaktaydı. Ama bu en yeni düşük yoğunluklu metal kafeslerin düzenli bir strüktürü var ve bu da yüksek düzeyde sertliğe, güç ve iletkenliğe sahip olmasını sağlıyor. Bilim adamlarının araştırmalarında, San Francisco’da konumlanan Golden Gate Köprüsü’nden de ilham almış olabilecekleri belirtiliyor.

HRL Laboratuarları Malibu Yönetici Araştırmacısı Tobias Schaedler, InnovationNewsDaily’ye verdiği demeçte vizyonlarının “mimarlığın prensiplerini tasarımlarına uyarlayarak hafif malzemelerde devrim yaratmak” olduğunu vurguluyor. Açıklamasına “Eğer Eyfel Kulesi ya da Golden Gate Köprüsü’ne bakacak olursanız söz konusu yapıların kendi mimarlıkları nedeniyle inanılmaz derecede hafif ve güçlü olduklarını görürüsünüz. Eiffel Kulesi tasarımı nedeniyle bir piramitten daha uzun ve daha hafiftir” diyerek devam eden Schaedler, “Biz, malzeme strüktürleri üzerine çalışarak modern yapılarla aynı şeyi başarmak istiyoruz” diyor.

Bu haber, "Time NewsFeed" adlı internet sitesinden derlenmiştir.