Bingöl’de TOKİ Konutlarına Dava



Bingöl’de 2003 yılında meydana gelen depremin ardından Toplu Konut İdaresi tarafından Ekinyolu Köyü’nde yaptırılan deprem konutları kar ve yağmur suyuna maruz kalınca, konut hak sahipleri TOKİ ve mütehait firma alehine dava açtı.

Bingöl depreminde evleri yıkılanlar için yaptırılan konutlar, usülsüz yapıldıkları gerekçesiyle sık sık gündeme geldi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından müteahit firmalara yaptırılan konutlar, bu kez de mahkemelik oldu.

TOKİ tarafından Ekinyolu Köyü yakınlarında yaptırılan 208 konuttan 1’nci ada, 11’nci blokunun bodrum katı sular altında kaldı. Konutlarda oturan hak sahipleri ise yaşanan durumu defalarca ilgili firmaya bildirmelerine rağmen, bugüne kadar bir çalışma yapılmadığını savundular. Uzun süreden beri yaşanan sorun giderilmeyince bina sakinleri, avukatları aracılığıyla Bingöl Asliye Hukuk Mahkemesi’nde TOKİ ve konutları yapan firma hakkında dava açtı.

‘Sürekli sorunlarla karşılaşıyoruz’
Bina sakinlerinden Mehmet Günerigök, binanın her an çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu öne sürdü. Günerigök, “Yaklaşık 1,5 yıl önce bu konutlara taşındık. Konutlara taşındığımız günden beri sürekli sorunlarla iç içeyiz. Defalarca ilgili firma yetkilileri ile görüşmemize rağmen olumlu bir yanıt alamadık. Biz de konut sakinleri olarak TOKİ ve firması hakkında dava açtık “dedi.

Konutların ücreti 46 bin YTL
Devletin kendilerine çok güzel konut yaptığını ve bu konutlarında parasını alacağını söyleyen konut sahiplerinden Tayip Salcan ise, tek çarelerinin dava açmak olduğunu ifade etti. Salcan, “Her bir konut için 46 bin YTL ücret ödüyoruz. Bu konutların yapım hatası bizimle ilgili değil. Biz de sıkıntıların giderilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Firma yetkilileri ise, konut sahiplerinin 1 kış gecikmeli olarak konutlara taşındıkları için tesisatlarda donma olduğunu ve bu sorunun kendileri ile bir ilgisinin bulunmadığını açıkladı.