İstanbul’da Binalar Güçlendirilecek

Bayındırlık Bakanlığı, binaların depreme karşı güçlendirilmesi için yönetmelik değiştiriyor. Buna göre binaların dayanıklılığı sanal ortamda test edilecek, oturduğu binayı güçlendirmek isteyenlere uygun koşullu kredi verilecek.

Olası bir depremde sadece İstanbul’daki riskli binalar nedeniyle 50 bin can kaybının yaşanması ihtimali, Bayındırlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Deprem Yönetmeliği Komisyonu, konuya ilişkin bir taslakla binaların güçlendirilmesine ilişkin esasları belirledi.

Taslağa göre;
-Güçlendirme için öncelikle binaların mevcut durumu hakkında bilgi toplanacak, testler yapılacak.
-Bu veriler bilgisayara yüklenecek ve hazırlanacak simülasyon modeliyle depreme karşı dayanıklılık performansı ortaya konacak.
-Güçlendirme programı dayanıklılık performansına göre belirlenecek.

Binaların kullanım amaçlarına göre güçlendirmede esas alınacak deprem şiddeti ve hedeflenen performanslar da taslakta şöyle sıralanıyor: Hastane, itfaiye, enerji tesisi, sinema, tiyatro, konser salonu, konut, işyeri ve oteller gibi binalar “şiddetli depremlerde” okul, yurt, cezaevi gibi binalarsa orta şiddetli depremlerde hasar görmeyecek şekilde güçlendirilecek.

Bu arada oturduğu binayı güçlendirmek isteyenlere uygun koşullu kredi verilmesi için de çalışılıyor

İstanbul’daki riskli 70 bin binanın yıkılıp yeniden yapılmasının 100 milyar YTL’nin üzerinde bir maliyeti bulunduğunu belirten yetkililer, bunun da Türkiye’nin dış borcuna yakın bir rakam olduğunu kaydediyor.