Tarihin Üzerine Elektrik Direği Dikmişler

Muğla'nın Milas İlçesi'nde Roma Dönemi'ne ait bir gözetleme kulesinin üzerine, TEDAŞ tarafından direk dikildiği ortaya çıktı. Define avcılarının sık sık kaçak kazı yaptığı bölgede köylülerin ihbarıyla başlatılan kazıda, Roma- Bizans dönemine ait, büyük olasılıkla komutanların kullandığı, büyük bir gözetleme kulesi ortaya çıkarıldı. Bölge jandarma tarafından koruma altına alındı.

Milas'ın Kalem Köyü sınırları içinde kalan 630 metre rakımlı Dümendağı Tepesi'nde iki yıl önce dikilen 30 metrelik dev elektrik direğinin dibinde define avcıları tarafından kazı yapıldığını gören köylüler, durumu jandarmaya bildirdi. İhbarı değerlendiren Muğla Jandarma Alay Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlar Büro Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ve Milas Müze Müdürü Erol Özen başkanlığındaki ekip bölgeye giderek kazı çalışmalarını başlattı.

Yörenin en yüksek yeri olan ve Gökova'yı tamamen gören Dümendağı Tepesi'nde toprağın 1.5 metre altında, 16 metrekare genişliğinde, işlenmiş mermer ve taşlardan yapılmış bir bina ortaya çıkarıldı. Binanın büyük olasılıkla Roma- Bizans dönemlerinde, komutanlar tarafından gözetleme kulesi olarak kullanıldığı belirtildi.

Define avcılarının sık sık bölgede kaçak kazı yaptığı, engel olmaya çalışan köylüleri tehdit ettikleri öğrenildi. Tarih yağmacılarının gözetleme kulesinden tarihi eser alıp almadığı henüz belirlenemedi.

Kazı çalışmalarının binanın tamamı ortaya çıkıncaya kadar devam edeceğini belirten Milas Müze Müdürü Erol Özen “TEDAŞ direği kulenin köşesine dikilmiş. O zaman tarihi taşlar görülmüş, fakat tarihi yapı farkedilmemiş. Define avcıları burayı belirlemiş. gelip kaçak kazılar yapmaya çalışmışlar. Tarih yağmacıları, köylülerin müdahalesiyle bölgeden uzaklaştırılmış. Bize ihbar gelir gelmez olay yerine geldik, kazı çalışmalarını başlattık. Bu bölgede şimdiye kadar görmediğimiz nitelikte, iyi durumda bir binayı ortaya çıkardık” dedi.

Binanın yapılış tarzı dikkate alındığında, muhtemelen bölgenin en önemli Roma- Bizans dönemi gözetleme kulelerinden biri olduğunu belirten Müze Müdürü Özen, “Kazıdan elde edeceğimiz materyaller bize binanın gerçek tarihini, kullanım süresini ve dönemini net olarak verecektir. Şu anda bölgeyi koruma altına aldık” dedi.