"Tren Kazasının Nedeni Hatalı İşletme"



Sakarya'nın Pamukova ilçesi yakınlarında 22 temmuz 2004’te meydana gelen ve 38 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasının bilirkişi raporunda, kazanın hatalı tren işletmeciliği sonucu olduğu belirtildi. Duruşmada, Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Şahin, daha önceden İstanbul Altıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sözlü olarak okunan bilirkişi raporunu, mahkemeye yazılı olarak sundu.

Yrd Doç. Dr. Şahin tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, Yakup Kadri Karaosmanoğlu Ekspresi'nin raydan çıkarak devrilmesiyle meydana gelen tren kazasının, hatalı tren işletmeciliğinin sonucu olduğu belirtildi. Duruşma, bilirkişi raporunun mahkemece incelenmesi için ertelendi.

Bilirkişi raporu

-Tren makinistinin kaza anında 132 km/sa hız uygulaması hatalı bir hız aşımı olarak kabul edilmiş, ancak bu hız aşımının nedenleri incelenmemiştir.
-Kazanın meydana geldiği 345 metre yarıçaplı dönemece girmeden hemen önceki hat kesiminde hatalı hızlandırma yapılmıştır. Ve bu hatalı uygulama, tren makinistinin kaza kesiminde olması gerekenin (80km/sa) üzerinde (132 km/sa) hız yapmasıyla sonuçlanmıştır.
-80 km/sa sürekli hız kısıtlaması bulunan 345 metre yarıçaplı dönemecin girişinden önce, hat boyunda en az frenleme mesafesi kadar gerideki bir noktaya, makiniste frenlemeye başlaması gerektiğini bildiren bir ihbar işareti, yürürlükteki yönetmeliğe aykırı olarak konulmamıştır.
-Haydarpaşa ve kaza mahalli arasındaki trenin livresi ile diğer yolcu ekspreslerinin livreleri karşılaştırıldığında, sadece Mekece ve kaza mahalli arasındaki livre bölümünde alışılmışın dışında temel bir farklılık bulunmaktadır.
-İncelenen hız kontrol bantları, trenlerin kaza kesiminden 80 km/sa hızla geçebildiğini göstermektedir. Saptanan azami hızların üzerindeki hızları uygulamak, kaza olasılığını artıran güvenliksiz sürüş anlamına gelmektedir.

Sakarya İkinci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuksuz yargılanan tren şefi Köksal Coşkun ve makinistler Fikret Karabulut ile Recep Sönmez hazır bulundu. Pamukova'da 22 temmuz 2004'te meydana gelen ve 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazanın sorumlusu olarak yargılanan sanıklar hakkında beş yıla kadar ağır hapis cezası isteniyor.