Haliç Tersanesi Müze mi Oluyor?



Fotoğraf sanatçısı Nihal Gündüz’ün İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO’nun desteğiyle hazırladığı, 50 fotoğraftan oluşan Haliç Tersanesi temalı sergi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından açıldı. Açılışa Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, Fotoğraf Sanatçısı Nihal Gündüz ve Film Yönetmeni Yılmaz Atadeniz ile çok sayıda fotoğraf sanatçısı da katıldı.

Açılışta konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul tarihinde önemli bir yere sahip Haliç Tersanesi’nin gelecek kuşaklara aktarılması adına, 'Haliç Tersanesi Sakinleri' fotoğraf sergisinin çok önemli olduğunu söyledi. Haliç Tersanesi’nin kapatılacağı düşünüldüğü bir dönemde böyle bir güzelliğin müzeye dönüştürülmesini ve açık hava müzesi olarak yaşayan tersane olarak hayatını sürdürmesini arzu ettiklerini belirten Kadir Topbaş şöyle konuştu; “Ben özellikle Sayın Başbakanımıza ve ilgili Bakanlıklarımıza teşekkür ediyorum. 2005 yılında bu tersanenin, deniz işletmelerinin İstanbul Büyükşehir  Belediyesi’ne devri yapıldı. Bizde İDO’ya işletmesini verdik. Şu anda İstanbul’da İDO’nun başarısını görüyorsunuz. Günde bin 300 sefer yapmakta. Yılda da  100 milyon insan 7 milyon da araç taşımakta. İstanbul ulaşım ağında çok önemli bir yer tutuyor. Denizler yeniden kullanılır hale geldi. Haliç Tersanesi’nin de bu konuda önemli bir payı var.”

Haliç Tersanesi’nin müze tersane olması konusunda adımlar atıldığını ve çalışmaların sürdüğünü kaydeden Başkan Topbaş, “İstanbullular burada gelip hem tersanenin çalışmalarını görüp bir yandan da müze kompleksi içerisinde diğer güzelliklerine şahit olsun. Ben diliyorum ki Haliç Tersanesi daima var olsun ve İstanbul’un tarihine yakışır bir şekilde bu hizmetlerini müze kompleksi içerisinde hizmetlerini devam ettirsin” şeklinde konuştu.



Açılan sergiyi Haliç Tersanesi’ndeki zorlu çalışmaların, emeklerin geleceğe taşınması adına çok önemsediğini ifade eden Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Burada adeta bir personel gibi çalışıp bunları sanatına aktaran sanatçımız Nihal Gündüz, dünyanın en büyük açık hava sergisini oluşturdu.  Burada 70 bin m² alanda devasa boyutlarda 50 kadar çalışmasını burada sergiliyor. Bu çalışma bizden sonraki kuşaklara çok önemli izler bırakacak. Gelecek kuşaklar İstanbul’u bu anılarla görecekler. Gelecek zamandaki kuşaklar buradaki gemi işçiliğinin nasıl zor şartlar altında yapıldığını görecek.”

Açılışta konuşan İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy da tersane işçilerini daha yakından tanımak, onların emeklerini gözler önüne sermek adına bu projeyi çok önemsediklerini ifade ederek, “Nihal hanım 2 yıl boyunca adeta İDO’nun bir çalışanı gibiydi. Çaycısından kaynakçısına tüm çalışanlarla çok yakın oldu” dedi.



Fotoğraf sanatçısı Nihal Gündüz ise, 2 yıl süren çalışma sonrasında sergiyi açmış olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, şunları kaydetti; “Projeye 2 yıl önce başladım. 1 yıl sonra da İDO bana bu sergi teklifiyle geldi. 'Emin misiniz?' diye sorduğumda, 'Çok eminiz 'dediler ve işte o projeyle karşınızdayım. Bu fotoğraflar dışında anılardan oluşan bir kitabımız da var. Bu kitabı okurken Haliç Tersanesi'nin bambaşka bir tarihini göreceksiniz.“

Sergi 11 Haziran - 11 Temmuz 2010 tarihleri arasında gezilebilecek. 11 yaş üstü ziyaretçilerin kabul edileceği sergide baret takmak mecburi olacak.