Ata’nın Fidanlığı Kurtuldu

1928’de Atatürk’ün talimatıyla kurulan Büyükdere Fidanlığı’na otel yapılacağı iddialarına son noktayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş koydu. Topbaş, ‘Bu alan yeşil kalacak. Atamızın mirasına sahip çıkacağız’ dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sarıyer’in talan edilmemiş tek yeri olan, İl Özel İdare’ye ait Büyükdere’deki 300 dönümlük alanın, geçmişte 1000’e yakın mezun veren, ancak bugünlerde harabeye dönen Bahçıvan Okulu’nu yeniden yaşatmak, çiçek ve fidan üretimini en üst düzeye çıkarmak ve organik tarım için İstanbul Valiliği’nden istediklerini söyledi. İstanbul Valisi Muammer Güler’den olumlu yanıt alan Topbaş, Çankaya’daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne ilk çiçeklerini veren, yurdun birçok yerine çiçek tohumu ve fidan gönderen Bahçıvan Okulu’nda bilinçli bahçıvanlar yetişmesini, köylülere ‘alım garantisi’ de vererek çiçek, bitki yetiştirmeyi arzuladıklarını söyledi.

Bu alanda betonlaşmaya asla izin vermeyeceklerini belirten Başkan Topbaş, İstanbul’un en güzel koyu Büyükdere’deki projesiyle ilgili şunları söyledi:

‘Kurulduğunda burada, adı ‘Pratik Bahçıvan Yetiştirme Yurdu’ olan bir bahçıvan okulu vardı. Atamızın bu mirasına sahip çıkacağız, Bahçıvan Okulu’nu yeniden mezun verecek noktaya getireceğiz. Artık milyarlarca liraya mal olan bahçeler, amelelerin elinde çürümekten çıkacak. Bilinçli bahçıvanlar, bahçeleri birer sanat eserine dönüştürebilecek. Burada organik tarım da yapacağız. Çiçek ve fidan satışı da yapılacak bu alan, halkımızın da gezip göreceği, dinleneceği bir yeni bir yer olacak.’

İtalyanlar tarafından kurulan fidanlıkta, 3 renkli kayın, bodur at kestanesi gibi sadece burada yetiştirilen özel türler var. Hatta elmanın golden türü de ilk İtalya’dan geldi ülkemize. Şimdi emekli olan ilk bahçıvanlar, İtalya’nın etkisiyle birbirlerine ilk günlerde ‘Sinyor Ramazan’, ‘Sinyor Mehmet’ diye hitap etmişlerdi. Sadece armutun 15 çeşidinin bulunduğu, fidanlıkta bugünlerde klip çekimleri yapılıyor. Bu çekimlerde kuşkusuz, 40 yıllık dişbudak ağaçlarının oluşturduğu 400 metrelik yeşil tünel başrolde. Bu tünelin ülkemizde tek, dünyada sayılı olduğu belirtiliyor.

Atatürk’ün emriyle kuruldu
Büyükdere Fidanlığı ve Bahçıvan Okulu’nun kuruluş öyküsü, Atatürk’ün önüne gelen bir tabak meyveyle başlıyor. Atatürk, meyvelerin hangi bahçeden toplandığını soruyor. Birkaçı dışındakilerin yurtdışından geldiğini öğrenince Türkiye’nin ilk meyve fidanlığının kurulması emrini veriyor. 1928’de kurulan fidanlıkta, 1936’da Pratik Bahçıvan Yetiştirme Yurdu açılıyor. 1000’e yakın mezun veren okulun hiçbir mezunu işsiz kalmadı. 2001’de İl Özel İdaresi, şartlara uyulmadığı için sözleşmeyi feshetti.