Halkın Parası Uçtu



Plansız programsız yatırımlar yüzünden hem başımız ağrıyor, hem paramız gidiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura döneminde Buca'da yapımına başlanan 1000 yataklı huzurevinin, bahçesinin unutulduğu ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi, bahçesi bulunmaması ve aşırı büyük olması nedeniyle huzurevine uygun bulmadığı 4 yıldır boş duran bina sıkıntı yarattı. 1996 yılında başlanan ve inşaatının yüzde 65'i tamamlanan dev binaya, bugünün rakamlarıyla 12.5 trilyon lira harcandı.
Geçtiğimiz aylarda Büyükşehir Belediyesi'nin kurtulmaya çalıştığı sorunlu binaya Dokuz Eylül Üniversitesi yurt yapmak üzere talip oldu. Büyükşehir, Belediyesi 1 milyon lira bedelle binayı Dokuz Eylül Üniversitesi'ne devretti. Şimdi bahçesi bulunmayan huzurevi öğrenci yurduna dönüşmeyi bekliyor. O da para bulunursa...

7-8 trilyon gerek
Buca'da 23 dönüm arazi üzerine kurulu devasa binaya 4 yıldır uğrayan olmazken, tamamlanan bölümler çürümeye terk edildi. Binanın bahçesinin bulunmayışı ve çok büyük olmasının acil durumda yaşlılarla görevlilerin bağlantısını keseceği düşüncesiyle inşaatı durduran Büyükşehir Belediyesi, çözüm aramaya başladı. Büyükşehir, geçen Ağustos ayında meclis kararıyla binayı, Dokuz Eylül Üniversitesi'ne devretti.
Geçtiğimiz günlerde her iki kurum arasında devir protokolü gerçekleşirken, binanın ne zaman hayata geçeceği merak konusu oldu. Huzurevi için şu anda bütçeleri bulunmadığını ancak 1.5 yıl içinde hastaneden elde edecekleri gelirle binayı tamamlayacaklarını belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, "Hastanemizden yıllık 20 trilyon gelir elde ediyoruz. Şu anda binanın tamamlanması için 7-8 trilyon lira gerekiyor. Buradan sağlayarak binayı 3 bölüme ayıracak, 1.5 yılda tamamlayacağız" diye konuştu.

Özfatura: İhtiyaç var
Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura, sorumluluğun böyle bir projeyi başlatanda değil, tamamlamayanda olduğunu savundu. Özfatura şunları söyledi:" İzmir'de insan sayısı giderek artarken iç göç de buna bağlı olarak çoğalıyor. Bu nedenle yaşlılar huzurevine girebilmek için kuyrukta bekliyor. Buca'daki huzurevi projesi sıradan değil. Projede bahçe olup olmadığını bilmiyorum ama, olmadığını söylemek mazeret. İstedikten sonra yaşlılar için bahçe de yapılır park da. Şu anki Büyükşehir Belediyesi'nin huzurevi inşaatını neden tamamlamadığına anlam veremiyorum. Ancak bu yaptıkları ilk değil. Terör Gazileri Rehabilitasyon Merkezi binasını da esnafa devretmedikleri için mahkemelik oldular. Aşevi'ni ve Yenişehir'deki özürlüler merkezini kapattılar. Yılda 5-6 bin öğrenciye eğitim yardımı yapıyorduk, bunlar da durdu."

Bina uygun değil
Büyükşehir Belediyesi, Gürçeşme Huzurevi ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü görüşüyle İzmir'de 1000 yataklı huzurevine ihtiyaç olmadığına karar verdi. Bahçesiz huzurevi olmayacağını belirten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Güngör, "İnsanlar bu binada depolanacaktı. Yaşlıların huzur bulacağı bir ortam olmaması ve binanın başka amaca hizmet vermesi için tamamlama yoluna gitmedik" diye konuştu.
Huzurevi inşaatının yüzde 65'lik bölümü 3 ayrı ihaleyle gerçekleşti. Bu süreçte kaba inşaatı, sıva ve boyası yapılan binanın plastik pencere doğramaları takıldı.

Sivil örgütler tepki gösterdi
Türk Kadınlar Birliği Başkanı Şermin Akman, "Türkiye'de başta kadın sığınma evleri olmak üzere birçok sosyal kuruma ihtiyaç olduğunu belirterek, "Ancak böyle yarım bırakılan yatırımlar da içimizin kan ağlamasına neden oluyor. Böyle binalara yazık oluyor. Adeta toprağa trilyonlarca lira gömülüyor. Bugüne kadar sivil toplum kuruluşlarına verilseydi birlik olup binayı tamamlardık. Amacına uygun da kullanırdık. Yazık olmuş geçen zaman ve dökülen onca paraya" dedi.
Bizim Ev Aile Çocuk ve Gençlik Merkezi Koordinatörü Neşecan Hürtürk de, İzmir'deki tüm sosyal hizmet kurumları yer sıkıntısı yaşarken bu binanın boş tutulmasının üzücü olduğunu söyledi. Hürtürk, "Bu durum çok acı verici. Devlet kuruluşlarının bu tür binaları hayata geçirmesi gerekiyor" dedi.

İşte standardlar
*Geniş bir bahçesi olmalı.
*Yaşlılara yaşam koşulu olmalı.
*Çok katlı olmamalı.
*Tek binada fazla yaşlı bulunmamalı.
*Revir bulunmalı.
*Dinlenme salonları olmalı.

8 ayrı blokta 250 odası var
Dev bina, birbirine bağlantılı 8 blok olarak projelendirildi. 2 blok idari kısım olarak ayrılırken diğer bloklara odalar yapıldı. Sadece bodrum katı 4 bin 186 metrekare olan 4 katlı binanın her katına yemek ve dinlenme salonu yapıldı. Geniş yemek ve hasta asansörleri yapılan binaya 4,2 ve tek yataklı olmak üzere 250 oda yapıldı. Binanın bodrum katına, mutfak, çayevi, kütüphane, market, okuma salonu, çamaşırhane ve gazete satış noktası yapıldı. Ancak tüm bu bölümler hayata geçirilemedi.