Hammadde Krizi Yaşayan Kiremit ve Tuğla Fabrikaları Üretimlerini Durdurdu

Türkiye’nin tuğla ve kiremit ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Çorum’daki toprak sanayi fabrikaları, önceki yıl yaşanan işçi krizinden sonra şimdide hammadde sorunuyla boğuşuyor. İşçi krizinin ardından pazar payının büyük bölümünü Eskişehir ve Kütahya gibi illere kaptıran Çorumlu toprak sanayiciler, hammadde yetersizliğinden dolayı üretimlerini durdurmaya başladı.

Hammadde yetersizliğinin yeni bir kriz doğurduğunu ifade eden Çorum Toprak Sanayicileri Kooperatifi Başkanı Çetin Başaranhıncal, yaklaşık bir yıldır ‘kil’ hammaddesinin kalitesizliği ve pazar kaybı nedeniyle fabrikaların birer birer üretimlerini durdurmaya başladığını belirtti. Birkaç hafta içinde tüm fabrikaların sezonu kapatacağını açıklayan Başaranhıncal, bu sürenin toprak sanayinin sezonu 45 gün önce bitirmesi anlamına geldiğini aktardı. Toprak sanayicilerin hammadde sorunu nedeniyle yeni kaynaklar aradığını söyleyen Çetin Başaranhıncal, merkeze bağlı Salur köyü yakınındaki yeni kaynağın Toprak Koruma Kurulu tarafından reddedildiğini, MTA’nın da hammaddeyi kiremit ve tuğla imali için yetersiz bulduğunu kaydetti.

Yeni hammadde kaynakları için yaptıkları girişimlerin boşa gittiğini savunan Başaranhıncal, çözüm için muhatap alınmadıklarını söyledi. Toprak sanayinin şehir ekonomisinin lokomotifi olduğunu dile getiren kooperatif başkanı Başaranhıncal, “Birçok esnafın geçimini sağlamada bel kemiği hüviyetini halen koruyan toprak sanayi sektörü ithal hiçbir girdisi olmadan üretim yapıyor. Sağladığı istihdam da göz önünde bulundurulursa sektör Çorum’un ekonomik hayatında mihenk taşıdır.” diye konuştu.