Han Kazısında Roma Mezarlığı Bulundu



DHA'nın haberine göre, Edirne Belediye Başkanlığı Edirne Valiliği ile Selimiye Meydanı'nın yeniden düzenlenmesi için 1.5 yıl önce başlattığı kazı çalışmalarında Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen kafa, kol ve bacaklardan oluşan 40 adet insan iskeleti bulundu.

Edirne Müze Müdürlüğü yetkilileri bulunan insan iskeletlerinin Geç ve Erken Doğu Roma döneminde yaşamış olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Tarihi Yemişçi Kapanı Hanı kazı çalışmaları önümüzdeki ay tamamlanması hedeflenirken, gün yüzüne çıkarılan çocukların da bulunduğu bazı aile mezarlarında hediyelik eşyalar da ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmalarından gün yüzüne çıkarılan tarihi obje ve iskeletlerin Trakya Üniversitesi'nde yapılan incelemelerin ardından Edirne Kent Müzesi'nda sergileneceği öğrenildi.

Mimar Sinan'ın su yolu bulunmuştu

Tarihi hanın kazı çalışmalarında geçtiğimiz ay Mimar Sinan'ın kente gelen temiz suyu dağıtmakta kullandığı su yolları bulunmuştu. Edirne Selimiye Camii Arastasına 3'üncü Murad döneminde 1590 yılları arasında yaptırılan ve 100 odalı olduğu tahmin edilen Yemişkapanı Hanı'nın, zamanla harabeye döndüğü ve üzerinin toprakla kapatıldığı öğrenildi.